Laatste nieuws

Blauwtong in schaapskudde Gorssel

Ze zijn bijna niet meer weg te denken uit het dorps­beeld: de schapen die in Gorssel gemeentelijke gazons en bermen kort houden. De schapen zijn van Schapenservice Hurby in Eefde met schaapsherder Herbert Nijkamp. Helaas heeft blauwtong ook een deel van deze kudde bereikt. De geïnfecteerde schapen zijn uit de kudde gehaald en ondergebracht in de schaapskooi (eigenlijk een verbouwde koeienstal) van Hurby aan de Meijerink­straat in Eefde. "Ze zijn erg ziek en hun overlevingskans is erg klein" aldus Herbert Nijkamp.

Schapen herderHerbertNijkamp kleinSchaapsherder Herbert Nijkamp (eigen foto)De gezonde en zieke dieren blijven dus van elkaar gescheiden, alhoewel dat voor besmetting niet nodig is. De schapen kunnen elkaar niet aansteken, maar worden besmet door knutten, een muggen­soort. “Het is te hopen dat het snel gaat vriezen” zegt Herbert Nijkamp, “dan verdwijnen de knutten.”

De gezonde schapen blijven wat langer in Gorssel grazen dan andere jaren. Over een tijdje zullen ze naar een gebied gaan waar in de winter wat meer voedsel voor ze is. En als het tijd is om te lammeren gaan ze naar binnen.
Herbert Nijkamp controleert de grazende schapen verspreid over de dag en avond. Ook verplaatst hij regelmatig de afrastering zodat ze weer op een nieuw stukje land kunnen grazen.
  

 

Gorssel, 3 november 2023

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends