Laatste nieuws

Boek van Gerard Boere over zijn expedities naar Siberië

Van de hand van Gorsselnaar Gerard Boere verscheen onlangs: ‘In Siberië zijn geen wegen, alleen richtingen’. In het boek vertelt Boere met verve over zijn expedities naar arctisch Siberië en de steppes en moerassen van Zuid-Siberië.

Internationale natuurbetrekkingen
BoereBoek kleinOrnitholoog Gerard C. Boere promoveerde in 1977 op de internationale betekenis van de Wadden­zee voor Arctische steltlopers en was onder meer van 1986 tot 2004 mede­verantwoordelijk voor internationale natuur­betrekkingen bij het ministerie van LNV waaronder de Ramsar-, Bonn- en Bern natuurbeschermings­verdragen (inclusief bestuurlijke taken), Arctische samen­werking en de samenwerking met Rusland en Oekraïne. Voor zijn werk ontving hij in het verleden diverse onderscheidingen, waaronder de hoogste Russische natuurbeschermings­onderscheiding voor zijn rol als coördinator voor de samenwerking.

Siberië
Gerard Boere kwam tijdens de perestrojka- en glasnosttijd al veel­vuldig in Siberië (1986-2004). Ganzen, stelt­lopers, dunbek­wulp: de kennis in Nederland over veel van ‘onze’ vogelsoorten in het Wadden­gebied was al groot in de jaren tachtig van de vorige eeuw, maar er bestond een enorme wetenschappelijke honger naar eigen onderzoek in de broed­gebieden van arctisch Siberië.

Het boek
‘In Siberië zijn geen wegen, alleen richtingen’ neemt de lezer mee naar het taaie werk om dat natuur­onderzoek voor elkaar te krijgen. Congressen, stom toeval, vertrouwen tussen individuen, de val van de Muur, ‘geiten­paadjes’, wodka en de volharding van Gerard Boere hebben geleid tot een aantal belangrijke expedities in de water­rijke en uitgestrekte toendra­regio’s als Taimyr, de Lena- en Pechoradelta in Noord-Siberië en de eindeloze steppe- en moerasgebieden van Zuid-Siberië in de regio Novosibirsk en het grens­gebied met Kazachstan. Gerard Boere beschrijft van binnenuit wat er nodig was om deze expedities te organiseren, hoe ze verliepen en wat ze opleverden. 

Signeersessie
Op zaterdag 20 april 2024 signeert Gerard Boere zijn boek van 13.30 uur tot 15.30 uur bij Boekhandel Bechtle, Hoofdstraat 40 in Gorssel. 

Informatie
Titel: ‘In Siberië zijn geen wegen, alleen richtingen’
Auteur: Gerard C. Boere
Uitgever: Noordboek, Gorredijk
Hardcover, 352 pagina’s


Gorssel, 15 april 2024

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends