Laatste nieuws

Boeken (en meer) delen via de minibieb

Op veel plaatsen in Nederland staan minikastjes met boeken die je gratis kunt lenen of ruilen. Deze ‘minibiebs’ worden steeds populairder. In een perenboom tussen Joppe en Epse is ook een minibieb vinden.

Minibieb
Minibieb2Minibieb Oxerweg 8 in EpseAfgelopen zomer is er aan de Oxerweg 8 in Epse een minibieb geopend. Het initiatief is in 2009 ontstaan in Amerika (daar heet het Little Free Library). In Nederland zijn er inmiddels meer dan 250 te vinden. Het kastje in Epse is de eerste in de gemeente Lochem.
Een minibieb is een kastje met boeken die je gratis kunt lenen of ruilen. Je hoeft geen lid te zijn en ze zijn in de meeste gevallen 24 uur per dag, zeven dagen per week geopend. Je kunt dus een boek lenen en later (er is geen termijn aan verbonden) weer terugbrengen. Of je haalt er een boek uit, en zet een boek van jezelf voor een ander terug in het kastje. Een bieb voor en door lezers dus, een aanvulling op de ‘gewone’ bibliotheek.

Perenboom
In Epse is de minibieb een zelfgemaakt kastje onder de perenboom in de voortuin. Het kastje wordt  beheerd door Marian Nijland. Marian had over het initiatief gehoord en hoewel ze zelf graag leest, hoeft ze niet alle boeken die ze leest, ook te houden. Ze vindt het juist fijn en mooi om spullen (in dit geval boeken) te delen in plaats van te hebben. De collectie is afhankelijk van de inbreng van gebruikers. Momenteel bevat het ongeveer dertig vooral Nederlandstalige leesboeken (romans, thrillers, poëzie) en daarnaast wat informatieve boeken. Ook liggen er tijdschriften in. Volop variatie dus.

Positieve reacties
Marian vindt het leuk om naast de boeken en tijdschriften ook iets grappigs creatiefs in het kastje te plaatsen. Soms kun je een portie veerkracht meenemen, en op dit moment kun je een compliment voor jezelf uit een potje vissen. Ook ligt er een boekje waarin mensen een reactie achter kunnen laten. 
De reacties zijn zeer positief. Zowel vakantiegangers als mensen uit de gemeente maken gebruik van de minibieb. Er zijn mensen die regelmatig op de fiets naar het kastje komen vanuit Gorssel. Mensen vinden het een leuke bestemming voor hun gelezen boeken. Ze waarderen het belangeloze vrolijke initiatief.  


Zie voor meer informatie:
minibieb.nl of www.minibibliotheek.nl 


Gorssel, 8 november 2014

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends