Laatste nieuws

Boekuitreiking ‘Met het oog op Gorssel’

Op initiatief van de Dorps­raad Gorssel en met onder­steuning van de Stichting Gorssels Erve heeft Dick van Welzen een bijzonder boek­werk over Gorssel samengesteld. Op dinsdag 5 juli 2022 overhandigde de samen­steller het eerste exemplaar aan burge­meester Sebastiaan van 't Erve.
Het boek geeft een prachtig overzicht van zo'n vijftig markante plekken met histo­rische betekenis van Gorssel, bezien door het oog van Gorsselse of aan Gorssel gelinkte kunste­naars.

Bijzondere plekken/kunstwerken/poëzie
Welz 1 kleinDick van Welzen (l.) spreekt burgemeester Van 't Erve toeHet boek verbindt de bekende plekken en gebouwen van Gorssel met werken daar­over van vele kunstenaars. Zo staan op de twee pagina's over het tram­station een aquarel van Giovanni Casander met als titel Het Tram­station, maar ook een gedicht van Annette Akker­man over dit onder­werp.
Het gebouw van Loetje Gorssel (De Roskam) is aan­wezig in het gedicht ‘De Wandelaar’ van Albert Buiten­huis en in een geschilderd portret van René Melen­berg.
ZWelz 3 kleinPam van 't Hof (secretaris Dorpsraad) o worden ongeveer vijftig plekken vanuit de blik van de beeldende of literaire kunste­naar belicht. De hier en daar toe­gevoegde korte beschrijvingen maken de beelden compleet.

Gorssel: rijke bron van kunst
Het boek presenteert kunstenaars, uit Gorssel en van elders, die zowel vroeger als van­daag in en rond het dorp hun onder­werpen vonden. Meer dan honderd beeldend kunste­naars, schrijvers en dichters werkten aan het boek mee. Achterin het boek is een imponerend persoons­register opgenomen met achter iedere naam een enkele zin over de activi­teiten van de kunstenaar.

Ode aan Gorssel
Welz 4 kleinOverhandiging van 'Met het oog op Gorssel'Dick van Welzen heeft in diverse plaatsen gewoond voor hij dertig jaar geleden neer­streek in Gorssel: “Met recht de mooiste van alle plekken waar ik gewoond heb. Een uiterst plezierig dorp om te wonen met een prachtige om­geving waar ook bezoekers graag komen”. Door zijn kunst­zinnige activiteiten en zijn contacten binnen de Gorsselse Kunst­kring ontdekte Dick ook wat Gorssel op cultureel gebied te bieden had. Met het boek wilde hij de culturele en kunst­waarde van Gorssel benadrukken en het erf­goed vastleggen. En vooral is het ook ‘een ode aan Gorssel’.

De aanleiding
Welz 2 kleinAandachtig publiekDe oorsprong van het boek ligt bij de wandel- en fiets­routes die uit­gezet zijn langs bekende en waarde­volle plekken in Gorssel, waarbij het werk van vooral Gorsselse kunste­naars betrokken is. Dit was een project van de door de Dorps­raad opgerichte project­groep ‘Gorssels Goed’. Dick van Welzen maakte deel uit van deze project­groep. Bij inventari­satie bleek verrassend veel aan kunst­zinnige uitingen aan Gorssel gelinkt te zijn. Begin 2020 ging Dick, in opdracht van de Dorps­raad, met de voor­bereiding van het boek aan de slag, met als doel het vast­leggen van het Gorsselse erf­goed voor de inwoners van Gorssel. Dick van Welzen benadrukt dat Gorssel voor hem de vroegere gemeente Gorssel in­houdt, dus ook met de buur­dorpen zoals Epse en Eefde.
Nu, ruim twee jaar later, is het boek af. Hoewel: “Ik pretendeer niet dat het boek helemaal com­pleet is. Het is nooit af”, aldus Dick.

Boekuitreiking
Onder grote belang­stelling vond op 5 juli 2022 in Eetcafé De Hoek in Gorssel de over­handiging plaats van het eerste exemplaar van het boek aan burgemeester Sebastiaan van 't Erve. 
Een enthousiaste burgemeester: ’Met het oog op Gorssel’ is een bijzonder mooi boek. In woord en beeld brengt samen­steller Dick van Welzen het dorp Gorssel en zijn erf­goed heel dichtbij. Prachtige teksten, citaten en gedichten, geïllustreerd met de mooiste schilderijen, tekeningen en foto’s, zorgen ervoor dat je aandacht steeds wordt getrokken. En ontdek je door tekst en beeld hoe rijk we zijn met ons natuur­schoon in al haar facetten. Veel mensen, naast meer dan honderd beeldend kunste­naars, werkten mee aan dit boek. Schrijvers en dichters uit Gorssel en uit heel Nederland en Vlaanderen en veel vrij­willigers uit Gorssel. Dit geeft duidelijk de urgentie weer om de rijke historie van en waarde­volle actuele kunst over Gorssel blijvend vast te leggen. Het maakt mij als burge­meester erg trots’.

In iedere huiskamer in Gorssel een boek
‘Met het oog op Gorssel’ biedt een prachtig over­zicht van Gorssel. De verbinding van de markante plekken met de enorme verscheiden­heid aan kunstenaars, aangevuld met informatieve teksten, maakt het boek van cultuur­historische waarde. Het laat duidelijk zien waarom Gorssel zo'n mooi dorp is. Een met plezier te lezen en bewonderen boek waarin de her­kenning centraal staat en dat in iedere huis­kamer in Gorssel thuis hoort.
Het boek is voor € 14,75 te koop bij boekhandel Bechtle in Gorssel, de boekhandels in Zutphen, Deventer en Lochem en in Lochem ook bij het ‘VVV-Inspiratiepunt’. Bestellen via www.boekenbestellen.nl kan ook.


Foto's: Marije Alma


Redactie Gorssel.nl
6 juli 2022

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends