Laatste nieuws

Bomen over Bomen in Museum STAAL

Museum STAAL in Almen start het zomerseizoen op 2 april met een nieuwe tentoonstelling: Bomen over Bomen - door het museumbos, de bomen zien.

B.C. Koekkoek Ölstudie Große Buche vor Schloss Moyland 1840 kleinB.C. Koekkoek - Ölstudie Große Buche vor Schloss Moyland - 1840In deze nieuwe tentoonstelling wordt de boom op uiteen­lopende wijze gepresenteerd. Als een bos­wandeling langs kunst, verhalen en materialen. Het pad voert langs de prachtige 19de-eeuwse werken van B.C. Koekkoek, een van de beroemdste schilders van boslandschappen van zijn tijd. Ook heden­daagse kunstenaars omarmen de boom. De frêle objecten van Stef Kreymborg en sprookjes­achtige meubels van K Studio zijn gemaakt van materiaal uit verschillende bomen. Drie kunstenaars met ieder hun eigen verhaal van de boom.
De Almense bomen zijn op de gevoelige plaat vastgelegd door Geert de Groot en een tweetal routes leiden langs deze bomen; wandel­schoenen dus mee!

Voor deze tentoonstelling werkt het museum samen met Natuur­monumenten en Walhallab. Walhallab is een creatieve werkplaats voor jong talent. Hier wordt veel met hout gewerkt, jongeren maken er de mooiste objecten mee die ook te zien zijn. Natuurmonumenten deelt met het museum de zorgen over de natuur. Onze lokale boswachter vertelt over de bomen in ‘zijn’ bos, landgoed Velhorst.

Dichter Staring
Museum STAAL muzieksalon foto Geert de Groot kleinMuzieksalon, foto Geert de GrootDe naam van het museum, STAAL, staat voor STAring ALmen. De beroemde dichter A.C.W. Staring (1767-1840) heeft er zijn eigen plek. Starings liefde voor het landschap en de geschiedenis en cultuur van de Achterhoek worden voelbaar in het museum. A.C.W. Staring dichtte over bomen, maar plantte er vooral veel aan in de tuinen van het landgoed waar hij woonde, De Wildenborch. Ook het Dennen­project van zijn zoon W.C.H. Staring in Bergen komt aan bod.

Bos van draad
In de kerk van Almen, tegenover het museum, heeft kunstenaar Sara Vrugt samen met meer dan 1.000 mensen een bos geborduurd. Een Bos van Draad van honderd vierkante meter. De bomen werden geborduurd naar aanleiding van natuurverhalen. Alle verhalen kregen een plek in dit geborduurde bos, dat van 6 juni tot en met 3 september 2023 is te zien in de Almense kerk.
  
2 april is ook de start van het zomerseizoen met ruimere openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur.
De tentoonstelling Bomen over Bomen duurt tot 24 maart 2024.
 

 
Gorssel, 25 maart 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends