Wat doe je als je opleiding is afgerond, je tijdelijke werk door het coronavirus stopt en de vervolgopleiding pas in september begint?
Toen Boudewijn Wittenberg uit Eefde na het behalen van zijn einddiploma aan de Middelbare Hotelschool zijn baantje bij Loetje door de corona-effecten zag eindigen, besloot hij het over een heel andere boeg te gooien. Begin mei bedacht hij het plan om een foodtruck te starten. Hij ging in overleg met Zachtfruitbedrijf Makkink aan de Gorsselse Enkweg in Gorssel. Hij wilde producten gaan verkopen met het vers fruit van Makkink als basis. De familie Makkink zag dit initiatief als een leuke aanvulling op hun aanbod en stemde ermee in.
De voorbereiding
Vooraf was voor de 21-jarige Boudewijn Wittenberg duidelijk dat de foodtruck-activiteiten om een korte periode zouden gaan. Begin september begint hij namelijk aan de hbo opleiding Commerciële Economie in Nijmegen. Met het plan dat hij maakte, wilde hij een bedrijfje opzetten dat in een periode van twee maanden rendabel zou zijn en ook nog wat zou opleveren.
Boudewijn liet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel, huurde een snackwagen, keek rond wat er op zijn terrein te bieden was, leerde in sneltreinvaart alles wat komt kijken bij zo’n onderneming, maakte thuis wafels en kon op 29 en 30 juni proefdraaien. En dat ging uitstekend.
Echter, in de nacht van 30 juni op 1 juli viel de regen met bakken uit de lucht. Toen Boudewijn op de openingsdag op 1 juli ’s-morgens de deur van zijn foodtruck opende, kwam het water hem tegemoet. Alles stond onder water, zijn foodtruck bleek verre van waterdicht. Met uiterste krachtinspanning lukte het toch nog om diezelfde dag open te gaan. Juicy Fruity ging draaien.
De praktijk
Na het waterballet is de onderneming goed gaan draaien. De mensen weten de zelfgemaakte wafels, smoothies, aardbeiensnacks en andere lekkernijen, vers bereid met vruchten direct van het land, goed te vinden. Klanten komen terug, sommigen elke week, sommigen zelfs alleen voor de wafels. Of passanten die de plek als een rustpunt zien en zich de wafels met aardbeien en slagroom, met koffie, goed laten smaken.
De ondernemer
Voor Boudewijn Wittenberg is dit de eerste stap in het ondernemerschap. “Ik ben blij dat ik deze stap kan zetten en wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van mijn vers bereide producten met het dagelijks vers geplukte fruit.” Voor hem is dit een geweldige ervaring. Het is gelukt in heel korte tijd een onderneming op te zetten, dit rendabel te maken en er wat aan over te houden. Dat kan hij nu, aan het eind van de eerste van de twee maanden, al zeggen.
“Je moet snel schakelen, veel regelen, er veel tijd in willen stoppen. Ik ben nog nooit zo druk geweest, maar het is het zeker waard”.
Het getuigt van durf en ondernemerszin om de coronatijd zo’n positieve draai te geven.
Juicy Fruity is van woensdag tot en met zondag geopend.
Redactie Gorssel.nl
29 juli 2020