Laatste nieuws

Bud Wichers bericht opnieuw vanuit Oekraïne

De strijd in Oekraïne duurt inmiddels honderd dagen. De Gorsselse oorlogs­fotograaf Bud Wichers is in het gebied en stuurde op­nieuw een bericht en foto’s naar de redactie van Gorssel.nl. 

 BUD6451 1 kleinBud Wichers: "De benefietdag in Gorssel op 23 april voor Oekraïne was een groot succes. In­middels zijn we enkele maanden verder en is het van­daag (vrijdag 3 juni, red.) precies honderd dagen geleden dat de Russische invasie hier begon.
 BUD6506 4 kleinDe af­gelopen week bezocht ik Bucha en Irpin, waar vermeende oorlogs­misdaden zijn begaan. De forensische onder­zoeken zijn daar inmiddels afgerond en de massa­graven zijn bedekt met een laagje zand. Volgens om­wonenden liggen er 500 tot 1000 doden in massa­graven nabij Kiev, en liggen er ook nog honderden op reguliere begraaf­plaatsen in de omgeving. Hele dorpen rondom Kiev zijn on­bewoonbaar en de schade is niet te over­zien. Het lucht­alarm gaat nog regelmatig af, maar het grote verschil is dat het in het begin van de oorlog -15 graden was in de schuil­kelders, en dat de temperaturen inmiddels zijn gestegen tot bijna 30 graden.
 BUD7036 kleinDe meeste check­points zijn bemand, maar ook hier is 'de oorlog' iets waar mensen mee hebben leren leven in de laatste drie maanden. De angst is er nog zeker, maar de paniek niet meer. Er is wel een benzine­crisis uitgebroken. Je mag maximaal twintig liter tanken en er staan lange rijen voor het tank­station. Vijf uur lang in de rij wachten is hier niet ab­normaal.
Een groot gevaar zijn de achter­gelaten mijnen en raketten die niet zijn af­gegaan, maar nog wel op scherp staan. Ik ben mee geweest met een speciaal team dat op zoek gaat naar deze projectielen. Twee grote ex­plosies vonden plaats waarbij mijn camera gelukkig aanstond, en niemand raakte gewond. Toch vallen er regel­matig gewonden en doden door munitie die niet is afgegaan. 
De strijd heeft zich grotendeels verplaatst naar het oosten van het land. Daar zal ik de komende week heen reizen. Een humanitaire ramp vol­trekt zich rondom de Donbas regio." 

 
Gorssel, 3 juni 2022

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends