Laatste nieuws

Bud Wichers in Oekraïne: roerige week

De Gorsselse oorlogs­fotograaf Bud Wichers is in Oekraïne en doet verslag van een roerige week. Een week die hem niet on­beroerd laat.
"De frontlinie, massa­graven, president Zelensky en president Macron, en vooral heel veel vernietigde gebouwen en wan­hopige mensen. Zo kan ik mijn week het beste omschrijven. 
 BUD0715 kleinVolodymyr Zelensky gevangen in de lens van Bud WichersAls een van de weinige foto­grafen kreeg ik de kans de Oekraïense president Zelens­ky voor mijn camera te krijgen, op minder dan vijf meter afstand. Een bijzondere ervaring. En ook voor mij een beetje spannend. Als bonus kreeg ik de Franse president Emmanuel Macron (Frank­rijk), premier Mario Draghi (Italië) en de Duitse bonds­kanselier Olaf Scholz er gratis bij. Pas op het aller­laatste moment kregen we een locatie door. En na een uitgebreide veiligheids­check stond ik ineens oog in oog met Volodymyr Zelensky.
 BUD0575 1 kleinZelensky en Macron tijdens hun ontmoeting op 16 juni 2022 in KievSpannend waren ook mijn ervaringen bij de front­linie tussen de regio's Kharkiv en Luhansk. De strijd is fel, hard en meedogen­loos. Korte sprintjes om mortieren en artillerie­vuur te ontwijken. En vooral diep, diep in de loop­graven. De schrik van ons leven toen een Russische helikopter uit het niets ineens boven ons hoofd hing. Gelukkig waren er nog vol­doende bomen om onder te schuilen. Een collega hield het hoofd koel en maakte zowaar nog een mooie foto van mij. 
 BUD8612 2 kleinBud Wichers (links)Toen het gevaar geweken was, hoorden we de dramatische verhalen van de mensen die hier wonen en niet konden vluchten. De verschrik­kingen werden nog erger toen ik aanwezig mocht zijn bij de opgraving van een massa­graf. Lichaam na lichaam werd uit de aarde gehaald. Veel mensen met hun handen vast­gebonden en een schot in hun achter­hoofd. Geëxecuteerd in koelen bloede. Er zijn geen andere woorden voor. In totaal zouden er 117 lichamen liggen volgens de plaatselijke politie. 
Niet iedereen kan worden op­gegraven omdat rondom het massa­graf nog tientallen mijnen liggen. Ze zijn er expres neergelegd door de Russen, werd mij verteld. De mensen die de lichamen op­graven moeten dus uiterst voor­zichtig zijn.
Een week weer die ik niet zo snel zal vergeten en die mij zeker ook niet on­beroerd laat.”

Gorssel, 18 juni 2022

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends