Laatste nieuws

Bud Wichers veilig terug in Gorssel

Bud Wichers is weer veilig terug in Gorssel. In een persoon­lijke bood­schap aan zijn dorps­genoten doet hij verslag van zijn recente ervaringen als oorlogs­fotograaf in Oekraïne.

 BUD3147 1 klein“Beste dorpsgenoten,
Tegen de tijd dat jullie deze laatste Oekraïne update krijgen ben ik weer thuis in het mooie en vooral vredige Gorssel.
De laatste keer dat ik iets van mij liet horen was vanuit Odessa. Een prachtige kustplaats niet heel ver van Rusland. Een verademing na de ruwe, rauwe en kille front­linie. Totdat ... 14 kruis­raketten insloegen in de buurt van mijn verblijf­plaats. We hebben groten­deels de rest van de dag in de schuil­kelder door­gebracht. Het oor­verdovende geluid van de inslagen van de super­sonische raketten is met geen pen te beschrijven. Zo vreselijk hard. De dag erna maakte ik kennis met de burge­meester van de kustplaats (Hennady Troechanov, red.). Een markante en omstreden politicus (Troechanov stond bekend als pro-Russisch, maar nu niet meer, red.), die mijn collega en mij persoonlijk meenam en zijn stad liet zien. Ik was ook om een persoon­lijke missie naar Odessa gegaan. Het is de geboorte­plaats van een goede vriendin en collega­fotograaf die daar geboren en getogen is. Vorig jaar verloor ze helaas de strijd tegen kanker. Namens een aantal kennissen en collega's legde ik bloemen bij de kathedraal van Odessa voor haar neer. Hierna bezocht ik wederom de front­linie, waar hard werd gevochten om elke meter. 
 BUD2845 8 2 kleinDe Indonesische president ontmoet de Oekraïense president ZelenskiZoals veel dorps­genoten weten ben ik geadopteerd uit Indonesië, en werk ik regel­matig voor een aantal media daar. Het nieuws dat de Indonesische president Joko Widodo (‘Jokowi’) op vredes­missie naar Kiev ging bereikte mij dan ook al snel. Na heel wat heen en weer ge-app, ge-email en gebel mocht ik uit­eindelijk met het hele gezel­schap mee. Toen ik de dagen er voor in Kiev arriveerde ontplofte een kruis­raket in een flat­gebouw dichtbij. Ik was al snel ter plaatse en maakte er foto's die in veel media hebben gestaan. De situatie was verschrik­kelijk. Een paar dagen later kwam de president aan met de trein. We gingen naar Irpin, een zwaar getroffen stad buiten Kiev en bezochten het paleis van president Zelensky, waar het gebruike­lijke hand­schudden plaats­vond. Voor mij was het de tweede keer dat ik oog in oog stond met Zelensky. De hele dag deed ik verslag voor onder meer CNN. Na het bezoek van Jokowi bezocht ik nog een keer de front­linie, dit keer bij de grens van Wit Rusland. Een spannend avontuur. Vooral omdat het een ander soort terrein was dan in de Donbas. Het deed mij vooral denken aan mijn tijd in Afghanistan. Vlak terrein zonder veel beschut­ting, waar je bij elke stap moest uitkijken dat je niet op een mijn stapte. 
De terugreis naar Nederland was alles­behalve leuk. Urenlang rijden in een bus op slechte wegen, waar ook tot overmaat van ramp het toilet nog eens kapot was. Ik kan je zeggen dat het voor mij als diabetes­patiënt bijna ondoenlijk was. Het ergste van de reis moest echter nog komen. Meer dan 11 uur lang wachten bij de Oekraïens-Poolse grens bij temperaturen van 35 graden. Ik moest het maar onder­gaan en had geen andere keus. Hierdoor miste ik ook nog eens mijn vlucht naar Nederland vanuit Polen, en moest een dag langer wachten om uit­eindelijk weer naar Gorssel terug te keren. Ik miste hierdoor ook de geadopteerden­dag van de Stichting Mijn Roots, en nog belang­rijker mijn geliefde Ana. 
 BUDouders kleinBud Wichers weer veilig thuis bij zijn ouders in GorsselErg blij was ik dat mijn ouders mij ophaalden uit Eindhoven. Een heel fijn weer­zien na een turbulente tijd. Het is een ener­verende reis geweest waarin ik weer veel heb meegemaakt. 
Ik hoop dat ik de lezers van Gorssel.nl een kijkje heb kunnen geven in hoe het leven in Oekraïne nu is. In Gorssel komen vanaf deze week veel Oekraïense vluchte­lingen te wonen. Ik zou zeggen: ontvang ze met veel liefde en omarming. 
Groet, Bud Wichers”


Redactie Gorssel.nl
3 juli 2022

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends