Laatste nieuws

Buitengebied gemeente Lochem krijgt glasvezelnetwerk

Acht Achterhoekse gemeenten (Berkelland, Winterswijk, Oost Gelre, Aalten, Oude IJsselstreek, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland) maken samen met Doesburg, Zutphen en Lochem bekend dat ze met CIF (beheer en commerciële exploitatie van glasvezelnetwerken) afspraken gemaakt hebben over een snelle aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied. Direct na de zomervakantie begint de aanleg in Berkelland en Winterswijk, wanneer minimaal de helft van het aantal huishoudens een abonnement afneemt.
Naar verwachting ontvangen alle inwoners van het buitengebied in de elf gemeenten vóór de zomer van 2017 een aanbod voor de aanleg van glasvezel. De gemeente Lochem is als vijfde in de rij aan de beurt.

50% van het buitengebied moet meedoen
GlasvezelWethouder Jan Kottelenberg en zijn Achterhoekse collega's maakten afspraken over glasvezel in het buitengebiedVoorwaarde voor de aanleg is wel dat minimaal 50% van de inwoners in het buitengebied moet meedoen. Er moet dan een abonnement afgenomen worden bij een van de dienstaanbieders. Voor particulieren zijn dat Caiway, Solcon en Fiber. Ondernemers kunnen terecht bij de zakelijke dienstenaanbieders WeServe en CBizz. Naast een abonnement bij een dienstaanbieder betalen de bewoners een vastrechtvergoeding van € 9,95 per maand. Bij de vraagbundeling wil CIF de dorpsbelangenorganisaties betrekken.

Deelgebieden
CIF gaat bij de aanleg van de glasvezel niet uit van gemeentegrenzen maar van deel-gebieden. De grens wordt dan bijvoorbeeld gevormd door een spoorlijn of een kanaal. Dat betekent dat sommige inwoners van de ene gemeente meegaan met de volgende gemeente. Hoe die geografische grenzen precies lopen is pas bekend op het moment dat een gemeente aan de beurt is. De inwoners krijgen daarvan bericht.

Meer informatie is te vinden op www.glasvezelbuitenaf.nl.


Gorssel, 6 juni 2016 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends