Laatste nieuws

Chemokar stopt binnenkort

De mogelijkheid om iedere eerste zaterdag van de maand bij de chemokar in Gorssel klein chemisch afval af te geven, verdwijnt. De chemokar staat zaterdag 3 juli 2021 voor het laatst bij de halteplaats aan de Hoofdstraat 14 (13.00 tot 14.00 uur, bij de brandweerkazerne). Dat geldt ook voor Eefde: ook daar staat de chemokar op 3 juli voor het laatst bij de milieustraat aan de Ensinkweg, van 14.30 tot 15.30 uur. In de andere kernen van de gemeente Lochem was de chemokar al eerder gestopt. Oorzaak zijn bezuinigingen.

Klein chemisch afval
KCApuntLochem. FotoYke Ruessink. kleinWethouder Henk van Zeijts (l.) opent het inleverpunt voor klein chemisch afval in Aalsvoort (stad Lochem). Foto Yke RuessinkOnder ‘Klein chemisch afval (KCA)’ valt huishoudelijk (dus geen bedrijfs-) afval waar chemische stoffen in zitten die schadelijk zijn voor gezondheid en milieu, zoals lood, kwik, cadmium, chroom of organische oplosmiddelen. Voorbeelden zijn: batterijen en accu's, gevaarlijke stoffen, lampen, medicijnresten, injectienaalden en restanten van nagellak, aceton, alcohol et cetera. 

Bezuiniging
De gemeenteraad stelde eind vorig jaar het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid 2021-2015 vast. Daarbij is scherp op de kosten gelet. Besloten is om de BEST (boeken, elektrische apparaten, speelgoed en textiel)-tas stop te zetten (de BEST-tas is begin mei voor het laatst opgehaald). Verder is de inzameling van restafval in het buitengebied (inzamelen op maat) naar een keer per vier weken gegaan en wordt per 1 december 2021 gft (groente, fruit, tuinafval) in de winterperiode (december t/m maart) een keer per vier weken opgehaald in plaats van iedere twee weken. En de chemokar rijdt dus ook niet meer. 
De gemeente en Circulus Berkel bieden als alternatief een onlangs geopend nieuw inleverpunt voor klein chemisch afval bij het Recycleplein bij de stad Lochem. De openingstijden van dit Recycleplein zijn als extra service voor proef voorlopig ook wat ruimer: de donderdagavond en de zaterdagmorgen zijn er bijgekomen. Na de zomer kijkt de gemeente Lochem of de ruimere openingstijden een succes zijn.

Westelijke kernen
De gemeenteraad heeft dan wel ingestemd met het stopzetten van de chemokar, maar voor (vooral) de westelijke kernen wordt het veilig wegbrengen van het klein chemisch afval er niet makkelijker op. Het ligt immers niet voor de hand om met je ‘gevaarlijke stoffen’ helemaal naar Lochem te rijden, al helemaal niet als je niet over eigen vervoer beschikt.
Inwoners van Epse, Gorssel en Eefde zijn voor het (gratis) wegbrengen van KCA nu aangewezen op de recyclepleinen in Deventer en Zutphen. Op die recyclepleinen kun je ook met de milieupas van de gemeente Lochem terecht. Hopelijk leidt de verschraling-door-bezuiniging niet tot een grotere belasting voor het milieu.

Adressen
Recycleplein Zutphen, Boggelderenk 3, 7207 BW Zutphen
Maandag t/m vrijdag 8.00 tot 16.00 uur; zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur
Recycleplein Deventer, Westfalenstraat 5, 7418 DC Deventer
Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur; zaterdag van 09.00 tot 14.00 uur
Recycleplein Lochem, Aalsvoort 1177241 MB Lochem
Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur; donderdag van 8.00 tot 20.00 uur; zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur

Redactie Gorssel.nl
12 juni 2021

 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends