Laatste nieuws

Collectieve zonnedaken, ook in Gorssel

LochemEnergie is een nieuwe actie voor collectieve zonne­daken gestart en zoekt in alle kernen van de gemeente Lochem deel­nemers en eigenaren van grote daken. In Gorssel staan al projecten op stapel. LochemEnergie: “Je draagt bij aan de energie­transitie en krijgt bovendien een aardig rendement”.

Collectieve zonnedaken
Postcoderoos kleinPostcodes gemeente LochemNiet iedereen heeft een dak dat geschikt is voor zonne­panelen. Of je woont bijvoorbeeld in een huur­huis waar geen panelen op gelegd mogen worden. LochemEnergie: “Bij de huidige stroom­prijzen bieden collectieve projecten volgens het systeem van de postcode­roos een mooi alternatief voor panelen op het eigen dak. Ook voor mensen die al panelen op hun dak hebben liggen is het een gelegen­heid de energie­transitie een stapje verder te brengen.”

Postcoderoos
Hoe werkt zo’n postcoderoos­project? Op grotere daken worden tot 200 zonnepanelen gelegd, waarbij inwoners in het gebied dat aan­sluit op de betreffende locatie (de postcode­roos) op een aantal panelen kunnen inschrijven. Voor­waarde is dat een energie­coöperatie als LochemEnergie het zonne­dak ontwikkelt en daarbij gebruik maakt van de landelijke Subsidie­regeling voor Coöperatieve Energie­opwekking (SCE). Deelnemers die in de postcode­roos wonen leggen per paneel een bedrag in (ineens of maande­lijks) en krijgen dan 15 jaar lang met overheids­garantie een vergoeding voor de met hun paneel opgewekte stroom. Dat garandeert een basis­prijs en wordt aangevuld met winst­deling. 
De eigenaar van het dak profiteert via een huur­vergoeding (al dan niet in de vorm van eigen panelen), maar vooral ook door­dat na afloop van de eerste 15 jaar van de participatie door de deel­nemers de totale opbrengst gedurende nog eens ongeveer 15 jaar ten goede komt aan de dak­eigenaar en de coöperatie.

Projecten in Gorssel
Zonnedak Wijnbergen kleinTe ontwikkelen zonnedak familie Wijnbergen aan de Gorsselse Enkweg in GorsselAan de west­kant van Gorssel lopen inmiddels voor­bereidingen voor een nieuw zonne­dak bij het bedrijf van de familie Wijn­bergen aan de Gorsselse Enkweg. Een aantal jaren geleden is er al een zonne­dak gerealiseerd bij de familie Boschloo aan de Eekweg in Gorssel.
Verder worden er in samen­werking met woning­corporatie IJsseldal Wonen op het appartementen­gebouw aan de Poststraat panelen gelegd. Deelname aan dat project is in eerste instantie bedoeld voor huurders van de apparte­menten en voor andere huurders van IJsseldal­woningen binnen het postcode­gebied.
Mensen uit het postcodegebied van Gorssel (7213), Eefde (7211), Joppe (7215), Epse (7214), Harfsen (7217) en Kring van Dorth (7216) kunnen zich voor nieuwe projecten vrijblijvend voorinschrijven via de website van LochemEnergie

Extra daken gezocht
Ook elders in de gemeente is Lochem­Energie bezig met de ontwikkeling van zonne­daken, op dit moment vooral in Barchem en Lochem. De coöperatie blijft op zoek naar gebouweigenaren die hun dak beschikbaar willen stellen voor collectieve zonnepanelen, ook binnen het postcode­gebied rondom Gorssel. Meer informatie is te vinden in bijgaande flyer.

Gorssel.nl
25 januari 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends