Laatste nieuws

College wil subsidie voor het veer Gorssel-Wilp schrappen

In de gemeentelijke begroting is vanaf 2017 geen plaats meer voor een bijdrage aan het veer Gorssel-Wilp. In 2015 en 2016 betaalt de gemeente nog € 22.000,- hiervoor. De exploitant laat weten dat het zonder deze gemeentelijke bijdrage waarschijnlijk niet of nauwelijks mogelijk zal zijn om het veer in de vaart te houden.

Veer CarlaKistemakerVertrouwd beeld: de veerboot Dommerholt tussen Gorssel en Wilp. De gemeente wil haar subsidie voor het veer beëindigen waardoor het veer mogelijk vanaf 2017 zal verdwijnen. (foto Carla Kistemaker)Het veer werd gesubsidieerd door de gemeenten Lochem, Voorst en het Recreatieschap Achterhoek-Liemers. Per 1 januari 2014 is het Recreatieschap Achterhoek-Liemers opgeheven en ook Voorst heeft laten weten af te willen van subsidiëring van de veerdienst.
Daarnaast is er een bijdrage vanuit het Gelders Verenfonds. Het bedrag daarvan is afhankelijk van het exploitatietekort en loopt via de gemeente Lochem.

Het veer wordt onderhouden door Van der Velde Sleep & Peilwerk B.V. die ook eigenaar is van de veerboot Dommerholt waarmee al lange tijd wordt gevaren. Woordvoerder Wytze van der Velde laat weten dat het met een verlaging van de subsidie van € 22.000 erg moeilijk zo niet onmogelijk zal worden om het veer in de vaart te houden.

De Dorpsraad Gorssel is verrast door de voorgenomen bezuiniging. "Wij hebben dit van journalisten moeten horen en zijn daar zeer verbaasd over" aldus voorzitter Hans Geerlink. "Het veer vervult een belangrijke rol voor de inwoners van Gorssel en de andere westelijke kernen binnen de gemeente. Zowel toeristisch als economisch is het belangrijk dat het veer blijft."
Ook het veerbedrijf is niet vooraf op de hoogte gebracht of gevraagd naar de gevolgen die dit besluit zou hebben.

De begroting waarin deze bezuiniging is opgenomen wordt maandag 10 november 2014 door de gemeenteraad behandeld. De Dorpsraad Gorssel en Van der Velde hebben gemeld dat zij hun bezwaar tegen deze bezuiniging nog zullen overbrengen aan de raadsleden. 

Het veer is van medio april (of Pasen) tot en met de herfstvakantie eind oktober in de vaart, dagelijks van 9.30 tot 18.00 uur en vervoert ongeveer 40.000 personen per jaar. Dat zijn dus gemiddeld 200 personen per vaardag.

Gorssel.nl
4 november 2014

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends