Laatste nieuws

Conceptstore Diex Design, nieuw in Gorssel

Op woensdag 2 november 2016 opent Anita de Jong haar ‘Conceptstore Diex Design’, in het voormalige Rabobankgebouw aan de Hoofdstraat in Gorssel.
Eigenaresse en energieke duizendpoot Anita de Jong heeft een passie voor interieur en design.

En dan ben je ineens vijftig
Diex -_011Anita de Jong in haar Conceptstore
Diex Design in Gorssel
"Het heeft alles te maken met mijn leeftijd, vijftig jaar", zegt Anita.
Haar jeugd bracht ze door in Diepenveen, waar ze opgroeide in een jongensgezin. Zij was ‘one of the guys’: handen uit de mouwen. Moeder was een echte handelaar, als kind ging Anita vaak al mee naar veilingen, antiek en design is er met de paplepel ingegoten. Anita werd echter de juridische kant opgestuurd, waarna ze voor de gemeente ging werken. Hier was de uitdaging snel verdwenen en ze besloot een thuisstudie bouwkunde te gaan doen. Daarna volgde nog een studie makelaardij en was ze jarenlang werkzaam voor diverse gemeentes in erfpachtbeheer, ruimtelijke ordening en vastgoedprojecten. Haar werkterrein bestond uit woningbouw, zorghuisvesting, industrieterreinen et cetera. In 2012 besloot ze voor zichzelf te beginnen. Ze wilde eigenlijk architect worden, maar omdat ze een studie van vier jaar niet echt zag zitten koos ze voor een studie interieurarchitectuur.
En dan ben je in eens vijftig en lijkt het je geweldig om een etalage voor je eigen ontwerpen te hebben en een podium te bieden voor nieuwe designers. Zo is het idee voor een eigen winkel ‘Diex Conceptstore” geboren. Anita: “Dit is wat ik echt wil”. Waarom de naam Diex? “Mijn kat heet Diex en die heeft de volgende prettige eigenschappen: super eigengereid, eigenwijs en anders dan anders en dat is precies wat ik ben.” Een kattenknuffel, ook Diex genaamd, gaat overal mee naar toe.

De winkel moet een beleving zijn
Diex -_001De stijl van de winkel is eclectisch, modern. Het moet een winkel met beleving zijn, mensen moeten zich er thuis voelen, rustig even op de bank gaan zitten met een kopje koffie. De sfeer zal ontspannen zijn en het aanbod gaat vaak wisselen. Naast Anita’s eigen ontwerpen, zoals mooie tafels en designmeubelen, zoekt ze samenwerking met nieuwe designers, zoals Arnout Visser, die in Tsjechië geweldige glazen lampen maakt en Reinier de Jong uit Rotterdam, met prachtige klein meubels van bezemstelen (eigen bezemstelen/schoppen hiervoor meenemen mag. Hij maakt daar iets heel persoonlijks van). Zo is er ook een kettingzaagkunstenaar bezig met een paar ontwerpen, die gebaseerd zijn op designmeubelen, maar dan gemaakt uit boomstammen … Ook kan er van een erfstuk of een saai oud tafeltje een nieuw meubel gemaakt worden. “Dat is heel spannend, mensen moeten wel vertrouwen hebben, dan komt het goed.” Er kunnen meubels op maat gemaakt worden door een vakkundige meubelmaker. Kortom, Anita heeft ideeën genoeg en mogelijkheden te over.

Interieur moet voelen als een maatpak
Diex -_002Anita wil graag een statement maken in het interieur, zij vraagt bij inrichting vaak naar hobby’s, die dan weer in haar ontwerp verwerkt worden. Anita: “Mannen hebben vaak een ‘wow’ factor bij mijn ideeën. Zij hebben vaak net iets meer lef om iets verrassends te doen. Vrouwen hebben vaak al een voorkeur en durven dit minder snel los te laten”. Voor Anita is het een uitdaging om beiden te verrassen, zodat ze zich herkennen in het interieur dat ontworpen wordt. Nog een advies van Anita: “Koop een aantal spullen nieuw en voeg er tweedehands designspullen aan toe, maak een paar statements. Dat kan ook met kleine dingen, bijvoorbeeld een gek lampje op een kastje, dit maakt een interieur persoonlijk. Het is heel belangrijk dat een interieur iets van jezelf wordt. “Een interieur moet voelen al een maatpak.”

Shop-in-shop
Diex 006KL
Voordat Anita de stap naar Gorssel waagde, is ze bij diverse winkeliers langs geweest om informatie over het Gorsselse winkelbestand in te winnen. Ze werd erg blij van alle positieve reacties en voelde dat dit de plek was waar ze wilde zitten. Ze kwam hierbij ook in contact met Lonneke Schaafsma van Swits, en het concept van Swits sprak Anita direct aan. En van het een kwam het ander: in de Conceptstore komt een shop (een ‘walk-in closet’) van Swits. De kleding van Swits zal veelal uit leer bestaan en prima passen bij het assortiment van Diex. Een mooie Gorsselse samenwerking.

Verbinding
Diex -_004Anita is ervan overtuigd dat je elkaar als ondernemer in het dorp nodig hebt, verbinding met ondernemers is noodzakelijk om er iets van te maken, om het dorp op de kaart te houden en te versterken. Zij wil hier graag over meedenken.
Diex Conceptstore opent op 2 november 2016 zijn deuren, maar er komt ook nog een officiële opening. Op maandag en dinsdag is de winkel gesloten, dan werkt Anita aan haar projecten. “Maar als ik er ben doe ik open, hoor.”


Redactie Gorssel.nl
1 november 2016

aa

bb

cc

dd

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends