Laatste nieuws

Coördinator VoorleesExpress gezocht

Graafschap bibliotheken is op zoek naar een coördinator voor de vrij­willigers van de Voorlees­Express, een project waarbij wekelijks bij gezinnen thuis wordt voor­gelezen.

VoorleesExpress
AlicevoorleesGR kleinJohn Dunlop Leslie (1835-1921) Alice in Wonderland, olieverf op doek (1879) via Wikimedia CommonsEr is een groot verschil in de woorden­schat tussen kinderen die veel in aanraking komen met taal en kinderen die weinig taal horen. Dit verschil in taal­ontwikkeling halen kinderen later moeilijk in. Kinderen die op jonge leeftijd regel­matig voorgelezen worden, leren later sneller zelf lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen. En dat is de rol van de Voorlees­Express. Naast het bieden van (voor)lees­plezier aan de kinderen is het project gericht op ouders om hen te motiveren taal aan hun kind aan te bieden. Dit stimuleert de taal­ontwikkeling van kinderen en daarmee hun mogelijk­heden in de maatschappij. Graaf­schap bibliotheken heeft veel voorlees­vrijwilligers die voorlezen bij gezinnen met jonge kinderen in Gorssel, Lochem, Warns­veld en Zutphen. 

Voorleescoördinator
De voorlees­vrijwilligers zijn op zoek naar een coördinator. De coördinator (een vrijwilligers­functie) houdt een vinger aan pols bij het voorlees­traject, geeft tips over boekjes en (lees)­spelletjes en heeft contact met een aantal gezinnen. Tegelijker­tijd is de coördinator een vraag­baak voor de voorlezers. Er is deskundige begeleiding vanuit de bibliotheek. 

Ervaringsdeskundige
Corry Peters, al zo’n vier jaar met veel plezier VoorleesExpress­coördinator: “Het is super­leuk om met zowel gezinnen als voorlezers contact te hebben. Het kost mij weinig tijd en ik hoor enthousiaste verhalen van de kinderen waar wij voor­lezen. Af en toe bel ik met een voorlezer om wat tips te geven over het voor­lezen of een geschikt (woord)­spelletje. Ik krijg er veel voldoening voor terug, ik leer nieuwe mensen kennen en krijg een in­kijkje in verschillende culturen”.

Belangstelling?
Wie belangstelling heeft voor deze vrijwilligers­functie kan een e-mail sturen met naam en telefoon­nummer naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Graag voorlezer worden bij gezinnen met jonge kinderen thuis? Stuur dan ook een berichtje naar het­zelfde e-mailadres.
 


Gorssel, 10 mei 2022

 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends