Laatste nieuws

Coronajournaal: anders denken, anders doen (28-03-2020)

BloemenBorkelNico Meerburg en Irene Hendriks brengen namens de Vrienden van de Borkel bloemen voor bewoners en personeel. De bloemen werden buiten neergezet en daarna door medewerkers naar binnen gehaald.

De effecten van het coronavirus treffen ons allemaal. Bewoners van De Borkel, waar kinderen en klein­kinderen niet op bezoek mogen, thuis­onderwijs voor kinderen, het verenigings­leven dat stagneert, zzp’ers die geen of veel minder werk hebben, winkels waar klanten wegblijven, de horeca gesloten, gezins­leven dat ingrijpend verandert en nog veel meer. 
Gorssel.nl gaat hierover berichten en roept u op uw ervaringen, creatieve oplossingen of ingrijpende veranderingen of gewoon leuke dingen te melden, zodat dit in het Corona­journaal kan worden opgenomen.

De Borkel: spandoeken, bloemen en gym
gym 1Virusvrij gymmenHartverwarmend zijn bijvoor­beeld de span­doeken die bij De Borkel te zien zijn. Ook werden er heel veel bossen bloemen bezorgd.
gym 2En er was ‘virusvrij gymmen, ook bij De Bloemen­kamp. De fysiotherapie­praktijken van De Boer & De Jonge en Den Oldenhof komen, samen­werkend, tot een prachtig initiatief: gymmen in de tuinen, zodat de bewoners achter hun raam of op het balkon mee kunnen doen en daarmee gestimuleerd worden toch te bewegen.
SpandoekIedere dinsdag- en vrijdag­ochtend vanaf 10.30 uur verzorgen de fysio­therapeuten van beide praktijken, met muzikale omlijsting, deze bijzondere vorm van virusvrij gymmen. Met toepasselijke muziek, zoals het eerste nummer afgelopen vrijdag: Willeke Alberti met ‘Ome Jan’. Naast het bewegen is dit initiatief ook een welkome afwisseling, nu de bewoners van De Borkel en De Bloemenkamp door de maatregelen rond het coronavirus meer aan huis gekluisterd zijn.
Bekijk ook het filmpje van de gym

DeHoekHet cafetaria van Eetcafé de Hoek is - met de nodige voorzorgs­maatregelen - gewoon open. En woensdag is biefstuk­dagEetcafé de Hoek: biefstuk afhalen
Wie kent het niet, op de woensdag­avond biefstuk eten bij De Hoek, tegen een heel aantrekkelijke prijs. Nu de horeca­bedrijven, dus ook Eetcafé de Hoek, gesloten zijn, heeft De Hoek toch een goed alternatief voor deze biefstuk­avond bedacht: de afhaalbiefstuk. Afhalen in de cafetaria kan elke woensdag­avond tussen 17.00 en 20.00 uur. Wel moet de biefstuk vooraf telefonisch worden besteld.
Overigens is de cafetaria, met wat aangepaste tijden, wel steeds geopend. Er is een deurbeleid en ook zijn er veiligheids­maatregelen genomen.

Juliette Dumoré: zangles online
Juliette 001Juliette Dumoré geeft haar zanglessen nu onlineGorsselse Juliette Dumoré is met haar bedrijf Dumo Sound zangcoach en dirigent van een aantal koren. Ze geeft zang- en pianoles en verzorgt (muzikale) bedrijfsworkshops.
Maar andere tijden vragen een andere benadering: Juliette geeft sinds kort online zang­les. Ze vertelt dat de eerste online zang­les supergoed is verlopen. “Zowel de leerling als ikzelf vond de les zeer effectief. De tijd vloog voorbij. Eigenlijk net als normaal dus”.

Arie en Willy Meijer: minder vrijwilligerswerk
MeijerArie en Willy Meijer in de Zutphense Voedselbank (archieffoto aug 2019)Enige tijd geleden wijdde Gorssel.nl een artikel in de rubriek Uitgelicht aan de bijzondere manier waarop Arie en Willy Meijer zich inzetten voor de medemens. Veel tijd besteden zij aan de Voedselbank in Zutphen. Welke gevolgen heeft het coronavirus voor hen bij deze activiteiten?
Ook Arie en Willy worden beperkt. Doordat ze wat leeftijd betreft tot de risicogroep behoren (74 en 76 jaar) werken ze niet meer op de vrijdag bij de uitgifte van de voedselpakketten. Ze mijden de drukte.
Wel gaan ze iedere donderdag naar Zutphen om mee te werken aan de voorbereiding van de pakketten. Dan werken ze met zijn zessen in een grote hal op afstand van elkaar. Ze missen het contact met de cliënten van de Voedsel­bank. Juist doordat ze op de vrijdagen hun vaste plek hadden tijdens de uitgifte kwam iedereen bij hen voorbij en leerden ze de mensen een beetje kennen. “En voor deze cliënten, daar doe je dit werk voor”, zegt Willy.
In en om het huis vermaken Arie en Willy zich wel. Arie leest graag, Willy rommelt wat in de tuin en pakt af en toe de fiets. Contact met kinderen en kleinkinderen verloopt via de telefoon. Belangrijk vinden ze dat de contactregels in acht worden genomen om elkaar niet te besmetten.

 

Ook een 'anders denken, anders doen-verhaal'?  Stuur uw bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Redactie Gorssel.nl 
28 maart 2020

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends