Laatste nieuws

Coronajournaal: anders denken, anders doen (02-04-2020)

Corona 3 Jumbo klein

De effecten van het coronavirus treffen ons allemaal. In dit derde Coronajournaal aandacht voor een actie van de Jumbo, Buurt­zorg die haar cliënten verrast, hart­verwarmend aan­bod en bedankjes op het Prik­bord, annulering van activiteiten van de Oranje­­vereniging, online muziek­les, initiatieven van de scouting, een idee om kunst­werken voor het raam te zetten en voor het molenaars­echtpaar Ten Have.

Steun voor lokale restaurants
Jumbo Brinkman in Gorssel heeft het initiatief genomen om de zes lokale restau­rants in Gorssel te steunen. Door het kopen van restaurant­bonnen worden de nu gesloten horeca­gelegenheden door deze moeilijke periode geholpen. Bij Jumbo kan voor € 40 een restauran­tbon gekocht worden, die dan, zodra de restaurants weer open zijn, in de gekozen gelegen­heid een waarde heeft van € 45. Er zijn zes verschillende coupons gemaakt. Jumbo maakt de op­brengst van de bonnen een keer per week over naar de betreffende restau­rants. Zie de poster voor de deelnemende horeca­gelegen­heden.

#Daslief
Corona3BuurtJPGBuurtzorg verraste haar cliëntenMaandagmiddag 30 maart 2020 heeft Buurtzorg Gorssel haar cliënten in het zonne­tje gezet. “Een corona-initiatief om onze kwets­bare cliënten een hart onder de riem te steken in deze onwerke­lijke en moeilijke tijd. We hebben elkaar op dit moment en in de nabije toe­komst harder nodig dan ooit.” Alle cliënten kregen een klein present­je, mede mogelijk gemaakt door Jumbo Brinkman en de Wel­koop.
Buurtzorg325Aubade bij de PoststraatTijdens de uitreiking van het presentje werden de cliënten in de buitenlucht getrak­teerd op een Hollands lied, gezongen door zanger Gijs Neplen­broek uit Zutphen. Even een warm moment met een mooie brede glim­lach op de gezichten van de cliënten.

Van het Prikbord
“Dank”, meldt meneer of mevrouw Bousfield op het Prikbord van Gorssel.nl: “Ik wil graag de jonge­man bedanken die vandaag aan het zingen was voor de ouderen in het appartementen­complex aan de Post­straat. Geweldig! Mooi om te zien dit soort initiatieven, dank je wel”. Op het Prik­bord bieden veel mensen hulp aan, of het nu gaat om bood­schappen doen, oppas voor de kinderen of gewoon een hart onder de riem.

Oranjevereniging Gorssel
De Oranjevereniging Gorssel heeft alle activiteiten, zoals Koningsdag, de 4 mei-­herdenking en de senioren­middag moeten af­gelasten. Maar: “Wat in het vat zit, verzuurt niet en er wordt in 2021 weer een groot feest van gemaakt”.

Scouting doet het anders
Tot 1 juni 2020 liggen alle geplande scouting­activiteiten stil. Scouting IJssel­groep zet alles op alles om nu ander­soortige activiteiten, die vanuit huis gedaan kunnen worden, op te zetten. En dit leidt tot prachtige, ‘andersdenken-andersdoen’ activi­teiten.
Iedere zaterdag wordt een online activiteit georganiseerd waar leden van 7 tot en met 21 jaar met het hele gezin aan kunnen deel­nemen; in het weekend van 4 en 5 april krijgen jeugd­leden een Stay@Home-doos opgestuurd. Hierin zitten allerlei materialen en ideeën waarmee ze de komende twee maanden opdrachten kunnen doen; de afgelopen twee weken stonden al een Crazy 75 (heeft reeds op Gorssel.nl gestaan) en een digitale Hike (scouting­term voor wandel­tocht) op het programma. Deelnemers konden met behulp van aanwijzingen op Google Maps hun route vinden.

Kunstwerken voor het raam 
Kunst325Zet een kunstwerk voor het raamVan Boudewijn Schenkels ontving Gorssel.nl de volgende oproep:  “We hebben vanwege de corona­crisis de schuu­rdeuren van onze brocante­winkel gesloten. De Lochemse kunst­route met Pasen gaat ook niet door en daardoor is er ook minder aanloop naar het atelier van Boukelien. Nu is het idee om kunste­naars en hobby­isten te bewegen hun kunst­werken voor het raam te zetten (naast de beren eventueel). Wij hebben al twee schilderijen geplaatst”.

Saxofoonlessen via Skype 
SaxEmile Peet geeft les via SkypeAnnietha Tigchelaar wijst op de saxofoon­lessen van Emile van der Peet. Ook Emile rust niet op zijn lauweren tijdens deze crisis. Zijn muziek­lessen gaan gewoon door via Skype. Annietha: “Fijn dat de lessen gewoon kunnen door­gaan en het is ook een welkome afwisseling in deze tijd”.

Hoe gaat het nu met Bertus en Trudi ‘van de molen’?
Corona3 TenHave kleinTrudi en Bertus ten Have redden zich welVoor Bertus en Trudi ten Have zijn de gevolgen van de corona­crisis beperkt. “We gingen al niet zoveel weg en hebben het geluk dat we met onze woon­plek alle ruimte hebben. We kunnen op onze eigen grond lekker naar buiten en er is genoeg te doen”. Ook al zien Bertus en Trudi de kinderen niet, er is wel veel ander­soortig contact met hen.
De molen en de boeken­markt op de zaterdag zijn gewoon open. Het is rustig en daarbij is het zaak vooral vol­doende afstand te houden. Grappig is dat voor de molen hun mobiele boeken­markt staat. Een klein boeken­kastje op wielen. Men kan een boek kiezen, voorin staat wat het kost, en het geld kan in het geld­blikje. “En dat loopt best goed”, volgens Trudi.  

Harmonie: oud papier even bewaren
In verband met de corona-epidemie en de landelijk genomen maatregelen vindt De Harmonie het niet verantwoord om op 4 april en 2 mei het oud papier op te komen halen. "Wij willen u vragen om dit te 'hamsteren', zodat we hopelijk op 6 juni de achterstand in kunnen halen."

Mail ons
Blijft u vooral uw ervaringen, creatieve op­los­singen, ingrijpende veranderingen of gewoon leuke dingen sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., zodat ze in het volgende Corona­journaal kunnen worden opgenomen!


Redactie Gorssel.nl
2 april 2020

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends