Laatste nieuws

Coronajournaal: anders denken, anders doen (06-04-2020)

De effecten van het coronavirus treffen ons allemaal. In dit vierde Coronajournaal aan­dacht voor het afhaal paas­menu van Het Bosrestaurant, de creativ­iteit van VV Gorssel ten behoeve van De Borkel, een bijzondere vinding van edel­smid Nicole van Heeswijk, een onverwachte tip van kunste­naar Agnes Oolthuis-Weenink, de online yoga­lessen van Ellen van Veen en voor ‘bekende Gorssel­naar’ Henk Veenen­daal.

Het Bosrestaurant in Joppe: paasmenu
CoronaBosPasen kleinAfhaal paasmenu van Het BosrestaurantOp 6 november 2018 werd Het Bosrestaurant in Joppe door een hevige brand zodanig ernstig beschadigd, dat een lang­durige verbouwing nood­zakelijk werd. Pas veertien maanden later, op 15 januari 2020, ging het restaurant weer open. Om twee maanden later weer te moeten sluiten, nu vanwege het corona­virus. Wat een pech!
Toen Gorssel.nl aan de vier eigenaren Ton en Riska van Til, Jeroen Wendt en Gerdi Oosten­enk vroeg hoe ze er nu voor staan, kwamen ze toch met een positieve reactie: “Het is inder­daad een bijzondere situatie waar we momenteel in zitten en we moeten er met z'n allen maar het beste van proberen te maken. We zullen moeten af­wachten hoe lang het allemaal gaat duren, dat weet niemand. We hopen op het beste. CoronaBorkelTrans kleinCollage van creativiteit van VV GorsselWe hebben eerst ook nog enkele dagen in het restaurant een paar dingen gedaan die we nog voor ogen hadden, maar waar het nog niet van gekomen was”. Ze vertelden ook dat ze de af­gelopen maanden zo druk waren geweest met het restaurant, dat er thuis ook nogal wat klu­ssen waren blijven liggen. En ze spreken de hoop uit dat ze over een tijdje iedereen in goede gezond­heid weer mogen ontvangen. “Pas goed op uzelf en de mensen om u heen”. In de tussen­tijd willen ze hun gasten verwennen met een menu voor de beide Paasdagen. De gerechten kunnen worden op­gehaald of bezorgd  worden (zie de poster).

VV Gorssel: geen voetbal, maar wel  creatief voor De Borkel
CoronaVVBorkel kleinBoven en onder: VV Gorssel biedt attenties en chocolade aan bij De BorkelDe hele voetbalvereniging Gorssel ligt stil. Geen wedstrijden, geen trainingen, geen gezellige kantine­bijeenkomsten. Aan Job Dietrich, voorzitter van de VV Gorssel, de vraag wat de gevolgen van het coron­avirus voor de vereniging zijn: “Alle activiteiten liggen stil. Voor onze vereniging is dat een behoorlijke ader­lating. Wij hebben als Gorsselse voetbal­verenging een grote sociaal-maatschappelijke rol in ons dorp, en de zater­dagen zijn steeds voor veel jeugd en senioren een vaste dag in de week dat er gevoet­bald moet worden. Jongens en meisjes, vaders en moeders, en zelfs opa's en oma’s komen dan op Sport­park Gerstlo samen om gezellig te voetballen, te keuvelen, of gewoon om elkaar te ont­moeten. Dit ligt nu allemaal stil, de voetbal­competitie is ten einde en we moeten ons focussen op het volgende se­zoen. Geen kantine inkomsten, iets wat een behoorlijke impact heeft op VV Gorssel. Maar de gezond­heid van eenieder staat voorop, we houden ons strikt aan de richt­lijnen van het RIVM, en als er in de zomer weer ruimte wordt gegeven aan de maatregelen, dan zullen wij ook weer aan het sporten kunnen.”
CoronaVVVChoco kleinMaar voetballen is meer dan een spelletje van 22 spelers met een bal: dat liet de selectie van de VV Gorssel zien. Alle spelers knutselden wat in elkaar en maakten fleurige berichten voor de bewoners van De Bor­kel. Afgelopen week werd dit alles, samen met voor iedere bewoner een reep chocolade, over­handigd aan Wilma van Gerrevink, hoofd activiteiten­begeleiding van De Borkel.

Gorsselse edelsmid bedenkt inventieve COVID-9 balie
CoronaPrecious kleinInventieve coronabalie van Nicole van HeeswijkEdelsmid Nicole van Heeswijk ondervindt met haar atelier aan de Molen­weg ook de gevolgen van het virus. Dat zette haar aan om samen met haar schoolvriendin Barbara Alink een manier te bedenken om toch door te kunnen werken. Een YouTube filmpje van een kinder­arts uit Madison inspireerde de twee vrouwen om voor de winkel in Gorssel een Covid-19 balie te bouwen. Het principe is even een­voudig als geniaal: een balie met daarin geïnte­greerd twee hand­schoenen in een doorzichtig plastic scherm. Ongeveer zoals bij een couveuse. De geïmproviseerde COVID-19 balie is binnen een uur zelf te maken met weinig kosten. Het scherm kan uit­gevoerd worden van dik plastic of van plexiglas. Dit principe kan door veel meer beroeps­groepen overgenomen worden. Hoe mooi is dat!

Schilderijen Agnes Oolthuis-Weelink te zien in ‘Koppensnellers’
Corona4Oolthuis kleinWerk van Agnes Oolthuis te zien bij tv-serie Kunstenares Agnes Oolthuis-Weelink uit Gorssel moest de paasexpositie in de hervormde kerk in Gorssel aan zich voorbij laten gaan. Maar …er zijn toch schilderijen van haar te bewonderen, op een niet alledaagse manier. Aan de makers van de achtdelige Nederlandse komische dramaserie ‘Koppensnellers’, momenteel op de vrijdagavond om 20.25 uur te zien via NPO3, heeft ze drie schilderijen in bruikleen gegeven. Kunstzinnige afleiding in coronatijd!

Yoin: online yogalessen in crisistijd
Corona4Ellen kleinEllen van der Veen geeft online yogalesEllen van der Veen is al een aantal jaren actief in haar eigen Yoga- en Pilatesstudio Yoin in ’t Tref­punt in Gorssel. Uiteraard is de studio tijdens de corona­crisis gesloten. Maar deze tijd vraagt om anders denken en anders doen. Ellen heeft dus haar lessen online gezet: één keer per week nieuwe Pilates- en yoga­lessen van een half uur. Vanaf april kunnen leden en niet leden zichnhierop abon­neren. De lessen op YouTube worden ingesproken en mee­gedaan door Ellen en haar collega Carmen. Een aanrader voor deze binnenblijf-tijd.

Hoe is het nu met Henk Veenendaal? 
CoronaVeenendaal Foto LT kleinHenk Veenendaal mist zijn vrijwilligersactiviteitenHenk Veenendaal is Gorsselnaar in hart en nieren en bijna ‘full time vrijwilliger’. Hij is regelmatig actief voor goede doelen, was aan­jager van Gorssel Huilt en is bestuurslid van het Openluchttheater Gorssel. Welke gevolgen heeft het coronavirus voor zijn activiteiten? Henk: “Triest, maar een heleboel activi­teiten waar ik ook mee bezig was, zijn af­geblazen. In het Openlucht­theater zijn het open podium op 3 mei met Gorsselse artiesten en het openluchtspel op 14 juni geannuleerd en het evenement Buiten­kunstig Gorssel gaat niet door. We hopen dat het seizoen in het Openlucht­theater op 27 juni kan worden geopend met een optreden van The Claptunes. En  mijn vrijwilligers­baan als chauffeur, een dag in de week bij de Stichting Welzijn Lochem, ligt ook stil”.
Maar Henk vermaakt zich goed. ‘Klooien’ aan zijn auto, in de tuin werken, liedjes maken, zo is er toch van alles. En als directe buurman van De Borkel kan hij meegenieten van alle activi­teiten die rondom het verzorgings­huis plaatsvinden. En dat zijn er veel. Zo kon hij afgelopen zaterdag­middag in zijn luie stoel genieten van het concert dat in de tuin werd gegeven. Zelf heeft hij ook doorgegeven wel een muzikaal optreden te willen ver­zorgen. Henk prijst de geweldige inzet van de activiteiten­begeleiders van De Borkel: “Toffe deern’s, die het toch allemaal maar doen”. En ook realiseert hij zich in deze tijd extra dat hij in een mooi en prettig dorp woont waar de mensen naar elkaar om­kijken.

Mail ons
Blijft u vooral uw ervaringen, creatieve oplossingen, ingrijpende veranderingen of gewoon leuke dingen sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., zodat ze in het volgende Corona­journaal kunnen worden opgenomen!


Redactie Gorssel.nl
6 april 2020

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends