Laatste nieuws

Coronajournaal: anders denken, anders doen (10-04-2020)

In dit vijfde Coronajournaal aandacht voor de hart­verwarmende acties voor De Borkel, het drive-in initiatief van Loetje, de afhaalBieb, online fysio­therapie, blijf-fit advies van LTC Gorssel, bijzondere prikbord­berichten en voor ‘onze’ kranten­bezorgster Jannie Bosvelt.

Muziek en babbelramen bij De Borkel
Corona5RaamVeldink kleinBewoonster mevrouw Veldink praat via het babbelraam met familie“‘Hartverwarmend”, zo noemt Wilma Gerrevink, activiteiten­begeleidster bij De Borkel, alle spontane acties om bewoners en medewerkers van De Borkel te onder­steunen en te vermaken. Op de oproep om een muzikale activiteit te verzorgen voor de bewoners vanuit de tuin kwamen zoveel reacties dat een rooster is gemaakt en er op drie dagen in de week muzikanten langs­komen.
Corona5Hart 18.09.45 kleinEen hart onder de riem aan de MolenwegOp dinsdag 7 april speelde Nils Westerhof samen met zijn compagnon leuke songs uit de jaren vijftig en zestig en woensdag 8 april traden accordeonist Rien Wulffraat en violiste Cornelie Wannee op. Op zaterdag 11 april staat het Nederlands­talige lied op het programma en op tweede Paas­dag komt er een draai­orgel. Wilma vertelt ook dat er deze week 24 tekeningen zijn gebracht waarmee de bewoners werden verrast. 
“De bewoners zijn wel heel gelaten. Het begint voor hen wel lang te duren dat ze de familie niet zien. Dat brengt verdriet met zich mee, hoewel ze het wel goed begrijpen”, aldus Wilma Gerrevink.
Om toch directer contact te realiseren, zijn er twee babbel­ramen gemaakt waardoor er door familie via een raam met de bewoners kan worden gepraat. Een babbel­raam is een ruit van dik plexiglas met gaatjes. Voor de gaatjes zitten plastic bescherm­plaatjes, zodat geen speeksel doorheen kan. Wilma: “Om hier gebruik van te maken, moet er wel worden gereserveerd”.
Op woensdag 8 april werden door de ‘Vrienden van De Borkel’ 90 paas­broden bezorgd. Dit keer bestemd voor alle mede­werkers, die in deze tijd zo hard hun best doen om alles zo gewoon mogelijk door te laten gaan. Een hart onder de riem voor allemaal. Aan ieder brood zat een hand­geschreven kaartje. Overigens staat er bij Boekhandel Bechtle een doos waar je een kaartje voor de bewoners van De Borkel kunt posten.
En om iedereen, bewoners, mede­werkers, vrijwilligers en familie­leden goed op de hoogte te houden, wordt er wekelijks een nieuws­brief uitgegeven. De naam van de oude nieuws­brief, ‘De Borkel­bode’, is tijdelijk veranderd in ‘De Borkel­troost’.  

Hart onder de riem
Corona5Loetje325Biefstuk via drive-in bij LoetjeEen hart onder de riem voor alle mensen in de zorg is nu hard nodig, want ze werken keihard: de afgelopen dagen werd immers opnieuw duidelijk hoe ernstig de situatie is in vele verpleeg- en verzorgings­huizen. De paasdagen zijn een goed moment daarbij stil te staan. Bewoners aan de Molenweg in Gorssel laten door middel van een rood hart zien dat de zorg­medewerkers gesteund worden.

Loetje drive-in
Restaurant Loetje heeft de Loetje drive-in geopend. Ook al is het restaurant gesloten, het is nu toch mogelijk te genieten van de wel­bekende bief­stuk met frites en sla. En dat via een heuse drive-in. Loetjes drive-in is alleen geopend voor auto’s, niet voor brom­fietsers, fietsers of voet­gangers. De bestelling wordt contact­loos gedaan, betaling gaat met pin en de bestelling kan zonder fysiek contact vanuit de auto worden aan­genomen. Daarbij blijf je dus in de auto zitten.

AfhaalBieb: toch boeken lenen
Corona5Bieb kleinAfhaalBiebVanwege de corona­maatregelen is de bibliotheek in Gorssel gesloten, maar bibliotheek­leden kunnen wel weer boeken en dvd's lenen via een nieuw initiatief van de Graafschap­bibliotheken: de ‘Afhaal­Bieb’. Via de website kun je gegevens invullen en dan maakt de bieb een tas voor je klaar. Inleveren van boeken is niet mogelijk. Je kunt de tas online bestellen via een speciaal formulier op de website van de bibliotheek. De mede­werkers zoeken vervolgens vijf boeken en/of dvd's uit die passen bij je voor­keuren (één tas per keer). Vervolgens wordt contact opgenomen over dag en tijdstip van afhalen. Je kunt de tas zelf pakken, zodat er geen fysiek contact ontstaat.
www.graafschapbibliotheken.nl/afhaalbieb.

Online fysiotherapie
Corona5Fysio kleinOnline fysio bij Fysiotherapie Den OldenhofKun je vanwege de corona­maatregelen niet terecht bij een fysio­therapeut en wil je toch geholpen worden? Jasper van Haaster laat weten dat Fysio­therapie Den Oldenhof online consulten aanbiedt. Kijk voor meer infor­matie op www.fysioadvies-online.nl.

Muurtennis
Corona5Tennis325 kleinTennistrainer Christof adviseert muurtennis om fit te blijvenChristof Wijnhoud, tennistrainer bij LTC Gorssel geeft een praktische tip. "Zoek gewoon een muurtje op in de wijk, ga op 3 à 4 racket­lengtes van de muur staan en oefen de forehand en backhand volley.”

Opvallende prikbordberichten
Via het prikbord van Gorssel.nl wordt hulp of een bijzonder initiatief aangeboden, of wordt zomaar iets vriendelijks mee­gedeeld. 
Zo is mevrouw Rensink-Meijer blij gemaakt in coronatijden: “Dankzij het prikbord hebben lieve mensen mij een slang­haspel bezorgd. Ik ben er heel gelukkig mee, nu kan ik zelf weer sproeien in de tuin. Dank! Dit zijn toch geweldige mooie dingen en zeker nu in deze voor ons alle­maal moeilijke en onzekere tijden.”
Hannah Angevaare biedt online schilderen en filosofie als dag­besteding aan: “In tijden van corona bied ik schilderen en bij interesse ook kunst en filosofie aan via Skype of Zoom. Het is voor mij een try out, je hoeft geen voor­kennis te hebben en alle leeftijden zijn welkom! Potloden, water­verf, papier, we improviseren met wat je in huis hebt.” (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
En Astrid Westerbeke komt met een prachtig aanbod: “Bent u of kent u een oudere die hulp nodig heeft bij het doen van bood­schappen, dan hoor ik graag van u. Ik bied mijn diensten gratis aan. Normaal gesproken werk ik bij Loetje, maar door het sluiten van ons restaurant heb ik zeeën van tijd over!” (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
Gitaarleraar Matthijs Hage geeft online gitaarles: “Wat je nodig hebt is een computer met camera en microfoon, een gitaar en een stem­apparaat.” (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Hoe is het nu met Jannie Bosvelt?
Coronoa5Bosvelt kleinJannie Bosvelt houdt zich aan de coronaregelsVorig jaar januari maakte Gorssel.nl in de serie Uitgelicht een portret van Jannie Bosvelt, die al meer dan 25 jaar in een aantal Gorsselse wijken de krant bezorgt. En ook al had ze toen de 65-jarige leeftijd al bereikt, met pensioen gaan en stoppen met dit werk was niet aan de orde.
En ook nu staat ze elke werkdag om half 5 op om eerst de kranten te sorteren en ver­volgens met de fiets op stap te gaan. Tijdens dit werk merkt ze van de effecten van het corona­virus niets. “Het was toen ook altijd al rustig op de straat. Ik kom geen mens tegen”.
Thuis en overdag houden Jannie en haar man Gerrit zich aan de corona­spelregels. “Alleen voor vluchtige bezoekjes aan de Jumbo of het Kruitvat ga ik er even uit. Ik doe meer bood­schappen in één keer waar­door ik minder in de winkel kom. Je vliegt er doorheen en ontwijkt de mensen. Dat vind ik wel moeilijk want ik ben nog wel van de sociale contacten”. Jannie vertelt dat ze de kinderen en hun klein­kind niet zien. “Maar ik ben blij dat ik het kranten­werk nog kan doen. Want ik word altijd rond half 5 wakker en wat moet je dan als je geen kranten meer kan rond­brengen?”. 
Het gaat goed met Jannie. Ze vermaakt zich prima en houdt zich aan de regels.


Redactie Gorssel.nl
10 april 2020

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends