Laatste nieuws

Coronajournaal: anders denken, anders doen (17-04-2020)

In dit zesde journaal o.a.: geen corona in De Borkel, hoe gaat het met (de leerlingen van) de Vullerschool?, is het werk van dominee Bargerbos deze dagen anders?, Goede Tijden is weer open en een lichtshow bij De Borkel. De effecten van de corona­crisis bereiken ons allemaal. Maar het blijkt maar weer hoe inventief en betrokken mensen zijn. Hart­verwarmend.

Geen coronabesmettingen in De Borkel
Borkel zetmopIn woonzorg­centrum De Borkel in Gorssel zijn geen corona­besmettingen. Dit deelde regie­verpleegkundige José Blom afgelopen woensdag­middag mee aan Gorssel.nl. Of dit alleen komt door het zorgvuldig omgaan met alle maatregelen, kan zij niet zeggen. Wel dat dit daarin een hele grote rol speelt.
Binnen heel Sutfene, waar De Borkel onder valt, bestaan geen problemen met beschermings­middelen. Alle zorg­mede­werkers volgen nauw­gezet de algemene hygiëne­maatregelen van het RIVM en gebruiken de voor­geschreven beschermings­middelen.

Vullerschool: “Ik ben zo trots op ons team”
Paula 001Leerkracht Paula Korte: "Ik ben zo trots op ons team"Al vijf weken lang wordt er door de leerkrachten van de Vullerschool in Gorssel thuis­onderwijs gegeven aan de leerlingen. Een gigantische omslag in het werken, in denken en doen. Opeens fulltime digitaal thuisonderwijs geven, je digitale systemen eigen maken , instructie­filmpjes bedenken en maken, lessen opnemen en daar zelf een hoofd­rol in vervullen. Op een andere wijze contacten onder­houden met de kinderen en hun ouders en continu bezig zijn met de veranderingen en verbeteringen.
Parttime leerkracht Paula Korte, al 28 jaar werkzaam bij de Vuller­school is meer dan fulltime bezig met haar vak: “Je staat 24 uur per dag aan, 7 dagen in de week”.
De school heeft alle leerlingen, dat zijn er ruim 320 verdeeld over 12 groepen, in beeld. Niemand blijft onder de radar. Met ieder kind is er wekelijks contact. Daarnaast is er een communicatie­systeem met de ouders dat voorziet in wekelijks contact. Indien er specifieke hulp nodig is, wordt maatschappelijk werk ingeschakeld.
Alle kinderen hebben de middelen thuis om de lessen te volgen. Er zijn ongeveer 50 laptops uitgedeeld en in bruikleen gegeven aan kinderen die niet over deze middelen beschikten.
Om de twee weken is er nieuwe papieren lesstof. De haal- en brengmomenten zijn steeds op twee tijdstippen op de vrijdag waarbij het nieuwe werk klaar ligt en het oude, met de opgaven, ingeleverd kunnen worden.
SchoolDe school is wel open gebleven voor de kinderen van ouders in de vitale beroepen. Gemiddeld komen er 20 tot 25 kinderen per dag naar school. Voor deze kinderen is er opvang en onder­tussen werken zij hetzelfde programma af als alle kinderen die thuisonderwijs krijgen.
Paula Korte vertelt respect te hebben voor de ouders en kinderen, waar opeens hele andere dingen van worden gevraagd. "En wij missen de kinderen en de kinderen missen ons. Dat laatste zien we aan de glimlach op de gezichten als ze de juf of meester zien."
Van het onderwijsteam wordt in deze tijden heel veel gevraagd. “Gelukkig hebben we een fijn team en voldoende expertise in huis om alle veranderingen aan te kunnen. We hebben een mooi, open team waarin we veel van elkaar leren. We zetten elkaar in onze kracht en iedereen is keihard aan het werk”, aldus leerkracht Paula Korte. Om samen even te ontspannen, is er onlangs teambreed een online borrel georganiseerd.
Paula: “Ik ben zo trots op ons team”.

Dominee Bargerbos: mijn werk is wezenlijk veranderd
DaanBargerbos 002Predikant Daan Bargerbos voor de hoofdingang van de kerkHet werk van Daan Bargerbos, predikant van de Protestante Gemeente Gorssel/Epse, is in deze tijd van de corona­crisis wezenlijk veranderd.
Een belangrijk onderdeel van zijn werk waren de huis­bezoeken die hij dagelijks aflegde. Omdat een groot deel van de gemeenteleden tot de risico­groep behoort, verlopen deze contacten nu telefonisch. Niet alleen de zieken en de anderen voor wie Daan inschat dat zo’n contact belangrijk is, worden gebeld, maar ook de jarigen die in deze tijd geen uitgebreide verjaardag mogen vieren. Dat wordt enorm gewaardeerd. Je krijgt leuke reacties over hoe creatief mensen hiermee omgaan.
De eerste week nadat de kerken gesloten moesten blijven is er inderdaad geen dienst geweest, maar daarna zijn de vieringen online uitgezonden. Iedereen is hierover ingelicht. Daan vindt het een vervreemdende gewaarwording voor een lege kerk te preken en te bidden. "Je bent gewend aan de interactie, samen stil zijn, samen bidden", licht hij toe. Hij was aangenaam verrast dat er wekelijks 80 tot 120 mensen zijn die de online diensten bekijken. En dat zijn er zeker meer, ervan uitgaande dat op verschillende plekken mensen niet alleen, maar met twee of nog meer kijken. Ook de online vieringen worden positief gewaardeerd.
Het koffiedrinken achteraf mist Daan wel. Hij wil de volgende keer een collega bellen en dan samen aan de telefoon koffiedrinken en de vieringen doornemen.
Daan prijst zich gelukkig dat er, voor zover hem bekend, geen coronabesmettingen in Gorssel/Epse zijn en hij hoopt dat het in die zin rustig blijft.

DJ met lichtshow voor de bewoners van de Borkel
BorkelDJ KLDJ William Stempher met lasershow bij De BorkelActiviteitenmedewerkster Wilma van Gerrevink had het zelf niet kunnen bedenken: een DJ met een lichtshow, optredend voor de ouderen in De Borkel. Maar toch gebeurde dit afgelopen woensdag­avond. Toen Wilma dit aanbod kreeg, was haar twijfel gauw weg. Gewoon doen, dit is iets heel anders voor de bewoners. Op woensdag­avond 15 april om 20.30 uur ging DJ William Stempher los met zijn lichtshow. Met het nummer Brandend Zand van Anneke Grönloh kreeg hij de bewoners op de balkons snel aan het meedeinen. Dit optreden voor deze bijzondere doelgroep werd een groot succes. 

Goede Tijden weer (beperkt) open
GoedeTijdenGoede Tijden is gelukkig weer gedeeltelijk open, al zal het nog geen storm lopen zolang het museum dicht is.Goede Tijden, de winkel voor mode & kado aan de Hoofdstraat 41 in Gorssel is weer (beperkt) open. In deze coronatijden is de winkel open op woensdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Ook worden favoriete kleding­stukken, te vinden op de website van Goede Tijden, verzonden.
Eigenaresse Marleen Bouwhuis verwacht geen grote drukte in haar winkel, zeker niet zolang Museum MORE dicht is. Want de museumbezoekers vormden wel een flink percentage van haar klantenbestand. Marleen blijft optimistisch en hanteert daarbij de slogan: Goede Tijden worden betere tijden.

 

 

Redactie Gorssel.nl
17 april 2020

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends