Laatste nieuws

Coronajournaal: anders denken, anders doen (30-03-2020)

De effecten van het coronavirus treffen ons allemaal. Bewoners van De Borkel, school­kinderen, het verenigings­leven, zzp’ers, winkels, mensen in vitale en andere beroepen, horeca en gezins­leven. 
Gorssel.nl bericht hierover in een ‘Corona­journaal’.
In dit tweede journaal veel aandacht voor ontspanning, mantelzorg en ‘omdenken’. De berenjacht slaat ook toe in Gorssel, restaurants en winkels vinden alternatieven nu hun bedrijf gesloten is, SWL ondersteunt mantelzorgers, Henk en Alie Goorman missen hun bezigheden maar vermaken zich niettemin prima.

Berenzoektocht
BeerVoorende kleinBeer aan het VoorendeBaasjes van teddyberen doen massaal mee aan een actie om hun beer voor het raam te zetten, zodat kinderen in de buurt op beren­jacht kunnen. 
BeerDeBosch kleinBoven en onder: beren aan De BoschNu de scholen al twee weken dicht zijn als gevolg van het corona­virus moeten kinderen zich vooral binnen zien te vermaken. Het ‘beren­initiatief’ begon in Australië, maar slaat ook flink aan in onze regio, zoals in Eefde. Een van de bezoekers aan Gorssel.nl vroeg al: “Zijn er buurt­bewoners die ook een beer in hun venster­bank willen zetten voor de beren­jacht? Dit is een landelijk initiatief en heeft ook in de Stentor de nodige aan­dacht gekregen. Leuk voor kinderen om te spotten en leuk voor de bewoners om te doen”. 
BeerDeBosch 2 kleinEn nu begint het ook in Gorssel te lopen. Zie bijgaande foto’s, gemaakt aan het Voorende en De Bosch. Een mooie aanzet voor een beren­zoektocht door het dorp. 

Winkels en restaurants 
CoronaSwits kleinSwits is gesloten en doen intussen een verbouwingWinkels en restaurants ondervinden vergaande gevolgen, om er een aantal te noemen:
Swits, winkel voor vintage en tweedehands kleding heeft de deuren in ieder geval tot 6 april gesloten. De tijd wordt benut om de winkel te ver­bouwen en met een nieuwe winkel verder te kunnen.
Telego, de telefoonwinkel naast Switch, heeft de winkel voor onbepaalde tijd gesloten om­dat er niet gewerkt kan worden met 1,5 meter afstand. Wel blijft de winkel telefonisch bereik­baar.
Kapsalon By Artistique zit voorlopig tot 6 april dicht.
Restaurant Loetje en Museum MORE zijn tot nader order gesloten.
Boertie-Optiek ziet zich ook genood­zaakt de winkel tot nader order te sluiten. Wel is Boertie Optiek telefonisch en per mail bereikbaar en worden bestellingen op­gestuurd of gebracht.
Gusto325pxRestaurant Gusto heeft een bestelserviceRestaurant Gusto valt onder de horecabedrijven die moeten sluiten. Maar er kan van dinsdag tot en met zon­dag vanaf 14.00 uur wel besteld worden. En deze bestellingen kunnen dan tussen 17.00 en 20.00 uur af­gehaald worden. Wel met een duidelijk deur­beleid van maximaal drie bezoekers in het restaurant en minimaal 1,5 meter afstand houden.
Kapsalon Knipkunst by Anne­marie is voorlopig tot 6 april gesloten. Producten kunnen via de mail besteld worden.

Bussen blijven in de garage
De twee bussen van Stichting Welzijn Lochem rijden niet uit, maar blijven staan in de garage bij Den Olden­hof. Met deze bussen worden van maandag tot en met vrijdag zelfstandig wonen­de ouderen uit de vroegere gemeente Gorssel vervoerd naar dag­activiteiten in De Borkel en in Het Spijk in Eefde of naar de zwem­baden in Brummen en Lochem. Ook worden deze bussen ingezet voor het halen en brengen van bewoners van De Borkel naar de Zorg­tuin en andere bestemmingen. Al deze activiteiten liggen stil. Dit heeft voor de betrokkenen vergaande gevolgen. De afwisseling en ont­spanning door de dag­besteding­activiteiten zijn weggevallen, wekelijkse uitjes gaan niet meer door. Partners van bijvoorbeeld dementeren­den die ter ontlasting van hun gezonde partner een aantal dag­delen in de week naar de dag­besteding gaan, zijn nu extra zwaar belast.
CoronaSWL kleinDe SWL-bussen blijven in de garageEn de dertien chauffeurs, die als vrijwilliger op de bussen rijden, zitten even zonder werk. Vooral spijtig omdat zij bij het halen en brengen ervaren hoe belang­rijk de activiteiten voor hun doel­groep zijn. 

Initiatief Stichting Welzijn Lochem/Gorssel 
Stichting Welzijn Lochem/Gorssel heeft afgelopen week meer dan 1000 (kwetsbare) inwoners en mantel­zorgers gebeld met de vraag hoe het gaat en of de Stichting iets zou kunnen betekenen.
Hierop hebben bijna 250 mensen aan­gegeven dat ze het fijn zouden vinden als ze af en toe eens gebeld worden.
SWL: “Er hebben zich al zoveel vrijwilligers gemeld die dit willen doen, dat al deze mensen ook daad­werkelijk gebeld gaan worden”.

Omdenken
Onder het motto ‘omdenken’ vervangt Buurt­vereniging ‘t Noorder­kwartier het gras in de speel­tuin. "We pakken dit nu op omdat de speeltuin nagenoeg niet gebruikt wordt". 

Legpuzzels
Gorsselse Anke Rutges plaatste op het Prikbord van Gorssel.nl het volgende bericht: “Ik heb veel legpuzzels beschik­baar voor al die mensen die nu thuis moeten blijven en graag iets willen doen. Alle puzzels 1000 stukjes en gratis”. Alle puzzels hebben via dit bericht op het Prik­bord een goede bestemming gevonden.

Hoe is het nu met Henk en Alie Goorman?
CoronaGoor kleinAlie en Henk Goorman vermaken zich wel thuisRuim een jaar geleden maakte Gorssel.nl een uitgebreid portret van Henk en Alie Goor­man. Zij wonen op een markante plek in de hoek van een weilandje achter het Openlucht­theater in Gorssel. In deze corona­periode had Gorssel.nl telefonisch contact met Alie.
Henk, 89 jaar, en Alie, 80 jaar, maken het goed. Wat zij vooral merken van de effecten van corona is dat hun activiteiten buitens­huis niet meer door­gaan. De bijeenkomsten van de Boeren­dansers zijn voorlopig van de baan, terwijl ook Henks twee­wekelijkse deelname aan de oefen­middagen van harmonica­vereniging De Veldzichttrekkers niet meer doorgaan. 
Nu de bibliotheek gesloten is, is deze wekelijkse gang voor Alie ook weg. “Ik vond het altijd gezellig naar de biblio­theek te gaan, het was echt een uitje”, aldus Alie. Maar voorlopig heeft ze, met als hobby lezen, nog boeken genoeg in huis, “en anders blader ik wel weer door oude boeken”.
Boodschappen doen is nu het enige verzetje buiten de deur. Maar zij hebben het goed samen en vermaken zich prima.

Mail ons
Blijft u vooral uw ervaringen, creatieve oplossingen, ingrijpende veranderingen of gewoon leuke dingen sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., zodat ze in het volgende Corona­journaal kunnen worden opgenomen!

 


Redactie Gorssel.nl
30 maart 2020

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends