Laatste nieuws

Coronajournaal: anders denken, anders doen (24 april 2020)

In dit zevende Coronajournaal: de jeugd mag weer sporten, De Borkel vraagt om minder publiek bij de optredens in de tuin, de nieuwe sluis in Eefde is afgesloten, bij de skate­­baan hangt een waarschuwings­pamflet, online kamperen in de achter­­tuin en de Zorg­­tuin mist de vaste bezoekers.

De jeugd kan weer tennissen  
Corona 7 4 kleinDe jeugd mag weer sportenEerder deze week maakte het kabinet bekend dat de jeugd weer kan sporten. Hoe gaat LTC Gorssel hier mee om? Een eerste reactie van Marten Schreuder, voorzitter van de LTC Gorssel: “Op 21 april heeft premier Rutte gezegd dat jeugd t/m 18 jaar onder voor­waarden vanaf 29 april weer mag tennissen. Jeugd­leden t/m 18 jaar mogen vanaf die datum dus weer de tennis­baan op. Corona 7 2 kleinLiever niet teveel kijkers bij optredens in de tuin van De BorkelDe trainingen van Christof kunnen vanaf die datum dan ook weer worden hervat. Fijn voor onze jeugd­leden en jammer voor 18+!” Schreuder zegt ook: “We zijn nu al aan het kijken hoe we meer jeugd kunnen laten tennissen. Onze trainer Christof Wijnhoud staat te popelen om hen op een leuke manier kennis te laten maken met tennis. We doen als bestuur van de tennis­club ons best om zo gauw die nadere voor­waarden duidelijk zijn de jeugd via Gorssel.nl en de website van de club te laten weten wat de mogelijk­heden zijn. We doen ons best om tennis voor een brede groep jongeren nóg aan­trek­kelijker te maken.”

Optredens in de tuin van De Borkel (te) groot succes 
Corona 7 5 kleinCorona adviezen bij de skatebaanEerder meldde Gorssel.nl al hoe hart­ver­warmend het is voor de bewoners van De Borkel dat er zoveel optredens in de tuin plaats­vinden. Echter, er is ook een andere kant. De optredens trekken zoveel belang­stelling van buiten, dat de Corona­regels worden geschonden.
De Borkel doet daarom, via het wekelijkse mededelingen­blad Borkel­troost, de volgende oproep:
“We zien dat er bij de tuinoptredens steeds meer bezoekers uit de buurt aan­sluiten. Ook mede­werkers, vrij­willigers en familie komen graag even kijken en zwaaien naar onze bewoners. Dit is ook heel begrijpelijk en gezellig, maar volgens de richt­lijnen van het RIVM niet toegestaan. Bij een optreden voor bewoners mogen alleen zij vanaf hun balkon in de tuin kijken. Voor de bewoners die niet in de tuin kunnen kijken zoeken wij een plekje in de tuin met de gepaste afstand van 1,5 meter.
We mogen geen activiteiten organiseren waar veel bezoekers samen­komen. We zullen niet kunnen voor­komen dat er wat wandelaars of buren op het geluid afkomen, maar we vragen u met klem om dit advies op te volgen en thuis te blijven.”

Sluiscomplex Eefde afgesloten voor kijkers: belangstelling te groot
Het sluiscomplex in Eefde is sinds 23 april niet langer toe­gankelijk voor kijkers. Borden geven aan waar publiek niet mag komen. Ook worden schermen geplaatst. Het verbod geldt zolang de nood­verordening COVID-19 van de Veiligheids­regio Noord- en Oost- Gelderland van kracht is. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Het sluis­complex in Eefde is een prachtige plek om te kijken. Omdat het onvoldoende lukt om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, komt dit verbod er. De gezond­heid van iedereen staat nu voorop”.

Pamflet bij de skatebaan 
Corona 7 6 kleinVirtueel kamperenBij de skateboardplek achter Loetje heeft een ‘gepensioneerde dokter’ zijn zorgen over de uit­breiding van het corona­virus ken­baar gemaakt. In een daar opgehangen pamflet, bedoeld voor de hang­jeugd, licht hij toe hoe het virus wordt verspreid en vraagt hij de jongeren zich te houden aan de voorzorgs­maat­regelen. Op bijgaande foto is het pamflet afgebeeld.

Kamperen voor de kids in de meivakantie?
De meivakantie komt eraan en voor velen betekent dat kamperen. Dat kan, geheel corona­vrij, in je achter­tuin. Zet daar een tent op en doe mee met de kampeer­activiteiten die daarbij horen, zoals een kamp­vuur en bingo. Online wel te verstaan. Corona 7 3 klein‘Online kamperen’ is een idee van GorsselseSaskia van Klaar­bergen van KidsErOpUit. Ook haar bedrijf heeft veel last van de corona­crisis. Saskia: “Maar het is wel hét moment om een andere droom uit te laten komen: een camping beginnen! Geen gewone camping, maar een digitale camping. Wel zo fijn, want hier hoef ik geen sanitair gebouw schoon te houden.” (Zie de website van Kids ErOpUit).

Zorgtuin zonder zorg
De Zorgtuin mist de bewoners van De Borkel als vaste bezoekers. De twaalf vrij­willigers van de Zorgtuin vertellen dat ze hard aan het werk zijn met bloemen zaaien en groente­plantjes voor de voedsel­bank planten. Maar zij missen hun doelgroep: “Wij kunnen haast niet wachten om jullie weer te begroeten”.

Redactie Gorssel.nl
24 april 2020

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends