Stichting Marke Gorsselse Heide wil 12 hectare natuur aan de Gorsselse heide toevoegen. Het gaat om een bos-met-heideterrein in Joppe dat nu eigendom is van Natuurmonumenten. De Stichting heeft overeenstemming met Natuurmonumenten om het gebied over te dragen. De aankoopkosten bedragen € 175.000. Een deel kan worden gefinancierd uit fondsen en eigen vermogen van Marke Gorsselse Heide.
Om het resterende deel van € 60.000 bij elkaar te brengen is Marke Gorsselse Heide een crowdfunding-actie gestart.
Wandelverbinding
Het terrein ligt in Joppe, tussen de Eikeboomlaan/Veldhofstraat/Marsweg. Het maakt nu onderdeel uit van de wandelroutes die Gorssel en Joppe verbinden met de Gorsselse Heide (vanaf het Bosrestaurant in Joppe loop je via dit terrein door bos en hei naar de Gorsselse Heide). De Marke wil met de aankoop van het terrein deze wandelverbinding voor de lokale gemeenschap en andere bezoekers veilig stellen: ”Met de aankoop van dit tweede heideterrein in de nabijheid van de Gorsselse Heide kunnen we een natuurlijke, ecologische verbinding maken tussen de twee gebieden. Dit is van enorm belang voor de totale biodiversiteit". Daarnaast wil de Marke met de verwerving van het terrein het kenmerkende bos- en heidelandschap tussen Gorssel (Joppe) en Eefde ‘robuuster’ maken.
Marke Gorsselse Heide
In 2009 heeft de Stichting IJssellandschap het voormalige militaire terrein gekocht en sindsdien wordt het volgens de vroegere markegedachte beheerd door de Stichting Marke Gorsselse Heide. Inmiddels is De Gorsselse Heide een gevarieerd nat heideveld, met vennen, heide, schraalheide/grasland, gagelstruwelen en bos. Het terrein is een leefgebied voor zeldzame planten en dieren, zoals klokjesgentiaan, heidekartelblad, klapekster, kamsalamander.
Doneren
Wie bij wil dragen aan de aankoop van het nieuwe terrein kan voor informatie en donaties kijken op www.crowdfundingvoornatuur.nl/gorsselseheide.
De actie eindigt op 31 januari 2024.
Gorssel, 6 december 2023
Uw reactie op nieuwsberichten is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Voor inhoudelijke vragen kunt u beter rechtstreeks contact opnemen met de betrokkenen.
Spelregels
Op zich een logische gedachte.
Echter, Natuurmonumenten heeft in de buurt van de Gorsselse Heide verder geen terreinen.
Met de opbrengst kan Natuurmonumenten nieuwe gronden aankopen dichterbij hun bestaande terreinen, waarmee een efficiënter beheer mogelijk is.
Per saldo ontstaat er hiermee meer natuur, die ook minder versnipperd is.
Stichting Marke Gorsselse heide.
Dan zijn zij van het onderhoud af en het terrein sluit mooi aan
op de aanwezige gronden van Stichting de Marke.
Natuurmonumenten heeft leden die voorstander zijn van natuurbehoud.
Die leden zullen alleen maar blij zijn met een overdracht met gesloten beurs.
Die hebben geen contributie betaald om bij te dragen aan winst op
verkoop van ruige natuur aan een vergelijkbare organisatie.