Laatste nieuws

Cursus ikonen schilderen

PeterVanDenHovenKLPeter van den Hoven
Hieronder een voorbeeld van een ikoon en St Brandaen in opzet.
Klik op een afbeelding voor vergroting en voor meer afbeeldingen.
De Gorsselse ikonenschilder Peter van den Hoven geeft een cursus om mensen vertrouwd te maken met oude schildertechnieken. Onder zijn deskundige leiding kunt u uw eigen ikoon maken. De deelnemers krijgen tevens uitgebreide informatie over alle achtergronden.
Er wordt gewerkt in kleine groepjes aan huis.

De cursus
Er is een groeiende belangstelling voor ikonen schilderen. Tijdens de cursus wordt geleerd om zelf verf met behulp van eigeel en pigmenten te maken. Een ikoon wordt geschilderd volgens vaststaande regels en op een houten paneel, dat reeds door Peter is geprepareerd. Schilderservaring is niet nodig. De deelnemers worden gaandeweg begeleid en krijgen veel informatie.
Peter: "Hoewel het niet in de eerste plaats gaat om het eindresultaat, want de weg ernaartoe is van groter belang, zul je verrast zijn over de Ikoon die met je mee naar huis gaat en meestal blijft het niet bij eentje."

Data
IkoonKLDe cursus bestaat uit 10 lessen op maandagmiddag van 14.00 tot 17. 00 uur.
De data zijn: 
5, 12 en 19 februari
5, 12, 19 en 26 maart
9, 16 en 23 april.
De maandag in de krokusvakantie (26 februari) en 2e paasdag (2 april) worden dus overgeslagen.

BrandaenKLCursusgeld voor de tien middagen is € 160,-, met inbegrip van schildermateriaal, maar exclusief een houten paneel en penselen.

Over de kunstenaar

Peter van den Hoven is van huis uit etser, maar heeft zich na zijn opleiding aan de hand van middeleeuwse handboeken verdiept in temperatechnieken (tempera is het vermengen van poedervormige pigmenten met eierdooier en water). Na zijn opleiding in de vrije grafiek aan de academie St. Joost in Breda, onder leiding van Jan Sleper, heeft zijn belangstelling voor theologie, met name voor de kerkvaders, er toe geleid dat hij zich steeds meer op schilderen van ikonen is gaan toeleggen. In de afgelopen 40 jaar heeft hij dan ook heel wat kennis vergaard. Het werk van Peter is regelmatig te zien op tentoonstellingen in de regio en daarbuiten.

Ikoon betekent oorspronkelijk portret of beeltenis. "In het zien van de ander ontmoeten wij de ander. Zo ontmoeten wij in een ikoon de Ander", aldus Peter.

Interesse of eerst meer weten?
Stuur een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   


Gorssel, 10 januari 2018

 

11

22  

aa

bb

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends