Laatste nieuws

De ANWB-paddestoelen in Gorssel

Kent u ze nog, de ANWB-paddestoelen die in Nederland op alle belangrijke wegkruisingen stonden, voor het gemak van fietsers en wandelaars? Op veel plekken staan ze nog, ook in Gorssel, maar niet altijd meer in goede staat. De Dorpsraad Gorssel trekt zich het lot van de paddestoelen aan en komt in actie. 

Geschiedenis
Paddestoel 24601 1 kleinPaddestoel aan de Veerweg in Gorssel, nabij de veerpont, in goede staat verkerendPrecies een eeuw geleden nam de ANWB het initiatief tot het plaatsen van de eerste paddestoelen. Men wilde de toeristen hiermee van dienst zijn. ANWB-ingenieur Leliman was de ontwerper. Als gevolg van de Eerste Wereldoorlog was er een gebrek aan ijzer en daarom werden de paddestoelen aanvankelijk van beton vervaardigd. Vanaf 1941 werden de betonnen exemplaren vervangen door modellen die de meesten van ons nog wel kennen. De vormgeving veranderde in de loop der jaren nog wel wat, maar het bleven voor wandelaars en fietsers welkome en herkenbare aanknopingspunten. 

Fietsknooppunten
Paddestoelkaart kleinOverzichtskaart ANWB-paddestoelen rondom Gorssel. De twee geel gemerkte zijn verdwenen, de groene is inmiddels vervangen door een wegwijzerTot het jaar 2010 beheerde de ANWB met hulp van heel veel vrijwilligers het paddestoelenbestand. Men stopte er in 2010 mee, omdat inmiddels het zogenaamde fietsknooppuntennetwerk was opgebouwd. Dat betekende overigens niet dat alle paddestoelen verdwenen. Het beheer en onderhoud werd overgedragen aan de Nationale Bewegwijzerings Dienst (NBD). De kosten van het onderhoud komen voor rekening van de gemeente.

Ze zijn er nog in Gorssel
Ook in de huidige tijd doen de paddestoelen nog dienst. Niet iedereen wil immers zijn/haar telefoonschermpje raadplegen of routes via knooppunten rijden. De ANWB-fietskaart van zo’n dertig jaar geleden vermeldt in en direct rondom Gorssel twaalf paddestoelen. Twee daarvan zijn verdwenen en een is vervangen door een wegwijzer. Nu staan er dus nog negen.
Deze overgebleven negen paddestoelen zijn niet allemaal in goede staat: twee ervan zijn onleesbaar. De Dorpsraad Gorssel werd hier in 2017 op gewezen. Na overleg werd geconcludeerd dat de paddestoelen nog steeds een nuttige functie vervullen voor de vele toeristen die Gorssel en omgeving bezoeken. En dan moet je dus ook zorgen dat ze goed leesbaar zijn.

Hoek Kamperweg/Veldhofstraat
Paddestoel 23073 1 kleinVoor de reparatie van paddestoel 22557 op de hoek van de Kamperweg/Veldhofstraat werd door een betrokken burger op 13 juli 2017 in eerste instantie de ANWB benaderd. Kort daarna meldde de ANWB dat het beheer en onderhoud gedaan wordt door de NBD. Bij die dienst werd op 24 juli 2017 de schade aan de paddestoel gemeld. Op 8 september 2017 kwam de melding dat de NBD wachtte op goedkeuring van de gemeente om een reparatie uit te voeren, met de mededeling dat zonder een gemeentelijke opdracht het werk niet kon worden uitgevoerd. En zo kwam uiteindelijk het contact van de Dorpsraad met de gemeente tot stand. De NBD bleek in 2017 aan de gemeente een offerte van € 1500 te hebben uitgebracht voor vervanging van de paddestoel. Niet onlogisch dat de gemeente zich daarover nog eens achter de oren krabde, want dat is best een hoog bedrag. Via Circulus Berkel zou de gemeente bekijken of de reparatie goedkoper zou kunnen. Daarvan heeft de Dorpsraad helaas nog steeds geen uitsluitsel gekregen.

Acties van de Dorpsraad
Paddestoel 22557 3 kleinDe paddestoelen op het kruispunt Veldhofstraat/ Kamperweg (hierboven) en bij het zwembad (daarboven) zijn niet leesbaarDe Dorpsraad werd na een jaar ongeduldig en bedacht zelf enkele acties. Er werd onder meer een offerte gevraagd bij fabrikant NPSP, maar die reageert vooralsnog niet op de aanvraag en de reminder. En de Dorpsraad plaatste via een prikkertje op Gorssel.nl een oproep aan dorpsgenoten om mee te helpen de paddestoelen zelf te repareren. Inmiddels staat een groepje Gorsselnaren klaar om in actie te komen. Zij wachten nog even op bericht van de gemeente, want die heeft aangegeven dat een burgerinitiatief voor aanpassing van bewegwijzeringen niet op prijs wordt gesteld. 
Paddestoel22557 3 Groen kleinNieuw jasje voor de paddestoel op het kruispunt Veldhofstraat/Kamperweg?Als voorproefje heeft erres productions - Eefde voor paddestoel 22557 al een groene proefmal gemaakt, zodat we kunnen zien hoe een k(l)eurige paddestoel op die plek eruit kan zien.
Wordt (hopelijk) vervolgd, want de wens van de Dorpsraad blijft dat alle paddestoelen aan het eind van dit jaar weer tip-top zijn.


Gorssel.nl
27 augustus 2018

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends