Laatste nieuws

De Bloemenkamp in Gorssel zestig jaar

Appartementengebouw De Bloemenkamp (een ontwerp van de Deventer architect Knuttel) aan de Beukenlaan in Gorssel bestaat in 2018 zestig jaar. Dat wordt gevierd met een zomermarkt op zondag 2 september 2018.

Geschiedenis
In een parkachtige omgeving aan de Gorsselse Beukenlaan staat al zo’n zestig jaar appartementencomplex De Bloemenkamp, een ontwerp van de bekende Deventer architect Knuttel. De Bloemenkamp (met negendertig appartementen) werd in september 1958 in gebruik genomen als serviceflat, een nieuw begrip in deze streek. Er woonden beter gesitueerde ouderen, veelal afkomstig van buiten het dorp. Op hetzelfde terrein stond ook een gelijknamige negentiende-eeuwse villa, waarin onder meer de dienstvertrekken gevestigd waren.Aan het eind van de twintigste eeuw bleken de servicekosten te hoog en in 2002 werd het complex verkocht aan Habion, organisatie voor ouderenhuisvesting in Houten en tevens eigenaar van ouderencomplex De Borkel. De bewoners huurden vervolgens hun appartement van de nieuwe eigenaar.

Nieuwbouw?
luchtfoto bloemenkamp 2 kleinLuchtfoto Gorssel met Bloemenkamp, voor de afbraak van de oude villa die links op de foto nog net te zien is (foto Slagboom en Peters Luchtfotografie)De oude villa op het terrein werd rond het jaar 2000 afgebroken om plaats te maken voor ruime, luxe appartementen. In die tijd had Habion plannen om ook het oude appartementengebouw af te breken en er een heel nieuw complex neer te zetten. De huurders zouden het recht verkrijgen op eerste keus voor een woning in het nieuwe appartementencomplex. Door allerlei oorzaken stonden de sloop- en nieuwbouwplannen echter jarenlang op een laag pitje, en de appartementen in de oude Bloemenkamp bleven voor een groot deel verhuurd. In die tijd werd verderop in de Hoofdstraat in Gorssel ‘Den Oldenhof’ gesloopt en weer herbouwd, en er werd in de oude Bloemenkamp tijdelijk ruimte gevonden voor diverse kantoren, praktijkruimtes en dergelijke van de huurders van Den Oldenhof. “Die oude Bloemenkamp zou toch zou worden gesloopt”. 

Heerlijk wonen in betaalbare woonruimte
Bloemenkamp 1 kleinInmiddels zijn die tijdelijke huurders weer vertrokken en zijn de appartementen van de oude Bloemenkamp bijna allemaal weer bezet. In 2012 werd namelijk bekend dat de huidige eigenaar van het complex vooralsnog geen sloopplannen meer heeft. Ook voor zover de secretaris van de Bewonerscommissie, Lieneke Schouten, weet blijft alles voorlopig bij het oude. “Het is overduidelijk dat er in Gorssel grote behoefte is aan betaalbare woonruimte en de oude Bloemenkamp kan die bieden”, verklaart zij. “We wonen hier heerlijk centraal in het dorp, ook al zijn er soms wat klachten over onderhoud en over de lift, die voor sommige oudere bewoners echt onmisbaar is. Maar het uitzicht van alle appartementen op het prachtige plantsoen waar we middenin wonen, is eigenlijk onbetaalbaar”.

Noaberhulp
Bloemenkamp2 kleinHistorische foto van de oude villa De Bloemenkamp aan de Hoofdstraat in GorsselBewoonster Annie Hoetink, die al sinds 2011 in het complex woont, bevestigt dat volmondig. “We kunnen ook gebruik maken van het oude dienstgebouw, dat nu de functie heeft van gemeenschapsruimte, onder meer voor koffieochtenden. Ook kunnen de bewoners daar bijvoorbeeld hun verjaardag vieren”. Volgens Lieneke Schouten is dat mede vanwege de gemiddelde hoge leeftijd best belangrijk. “We hebben de minimum leeftijdsgrens voor huurders bijgesteld naar 50 jaar, in de hoop op verjonging van het huurdersbestand”. “Ook vanwege die hoge leeftijd van de meeste bewoners is de ‘noaberhulp’ die hier nog heel gewoon is, zo belangrijk”, vult Annie Hoetink aan. “Er wordt hier nog naar elkaar omgekeken”. 

Jubileumviering
Jan Verhaagen, penningmeester van de Bewonerscommissie, houdt zich samen met Annie Hoetink, Marian Dijkstra en Lineke Schouten bezig met de viering van het zestigjarig bestaan van de oude Bloemenkamp. “We willen dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan en willen aan de Gorsselnaren laten zien wie we zijn en wat we doen”, aldus Jan. “Daarom organiseren wij op zondag 2 september 2018 in het park vóór De Bloemenkamp tussen 13.00 uur en 18.00 uur een Zomermarkt. Er staan kraampjes met onder meer tweedehands spulletjes, voornamelijk bemand door de bewoners zelf. Poffertjes, ijs en drankjes zullen verkrijgbaar zijn en ook diverse maatschappelijke organisaties hebben hun medewerking toegezegd. Voor de kinderen is er een demonstratie bellenblazen, van die hele grote! En binnen, in de hal, is een presentatie te zien over ‘De Bloemenkamp toen en nu’.”
De bewoners: "In de oude Bloemenkamp is het prettig wonen. En het frappante is: de beter gesitueerde ouderen wonen vandaag de dag in de nieuwbouw op het terrein van de Borkel; de oude Bloemenkamp is er nu voor iedereen!“


Gorssel, 23 augustus 2018

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends