In 2012 werd door Vastgoed Zorgsector (VGZ), sinds 2002 eigenaar van appartementengebouw De Bloemenkamp aan de Beukenlaan in Gorssel, aan de bewoners nog gemeld dat er voorlopig geen sloop van het gebouw zou plaatsvinden. Begin december 2019 is door VGZ toch aangekondigd dat De Bloemenkamp te oud is om te renoveren. VGZ is van plan het complex te slopen en nieuwbouw te plegen. Daarbij is gekozen voor nieuwbouw in de vrije sector en niet voor-sociale woningbouw. Dat betekent dat de huidige bewoners van de 39 appartementen niet kunnen terugkeren en op zoek moeten naar passende huisvesting op een andere plek.
Gebouweigenaar VGZ werkt nauw samen met woningcorporatie Habion. Deze woningcorporatie is in heel Nederland actief met vooral ouderenhuisvesting in zelfstandige woningen en wooneenheden in verzorgingshuizen.
Geen sociale-woningbouw
Een woordvoerder van VGZ bevestigt desgevraagd dat renovatie niet haalbaar is en dat nog niet bekend is welke nieuwbouw er precies terugkomt: “Maar op basis van de toekomstige vraag naar woningen voor ouderen in Gorssel verwachten wij dat er geen sociale-huurwoningen worden teruggebouwd”. VGZ zegt verder dat het er alles aan zal doen om alle bewoners tijdig te voorzien van vervangende woonruimte (“al zal dat in Gorssel niet gemakkelijk zijn”). In 2020 wil VGZ bijeenkomsten organiseren met bewoners en de Vereniging van Huurders de Bloemenkamp.
Reactie gemeente
De gemeente is door VGZ over de ontwikkelingen geïnformeerd en wil zelf ook in gesprek met de bewoners van De Bloemenkamp. Wethouder Bert Groot Wesseldijk zegt niet bij voorbaat negatief te staan tegenover nieuwbouw in Gorssel van (huur) woningen in de vrije sector. “Die ontwikkeling past in de Woonvisie 2018-2025, die in 2020 voor Gorssel nader zal worden ingevuld”.
Reactie bewoners
Op 13 december 2019 werden de bewoners van De Bloemenkamp geïnformeerd over de plannen en zoals te verwachten was is grote beroering ontstaan. In een brief van 21 december 2019 aan VGZ kondigen de bewoners aan niet te kunnen instemmen met de plannen ("in één klap wordt het toekomstperspectief van de huidige bewoners de grond ingeboord”) en het onacceptabel te vinden dat 39 sociale-huurwoningen voor mensen met een kleine beurs aan de markt onttrokken worden. In de brief wordt aangedrongen het plan voor nieuwbouw in de vrije sector in te trekken en er zorg voor te dragen dat de 39 huurwoningen van De Bloemenkamp behouden blijven voor huurders met een iets kleinere beurs. Ook wordt erop gewezen dat het niet past bij de doelstelling van Habion/VGZ om goedkope huurwoningen in te ruilen voor huurwoningen in het hogere segment.
Gorssel.nl zal de ontwikkelingen blijven volgen.
Redactie Gorssel.nl
23 december 2019