Laatste nieuws

De Heks van Almen: nieuwe opvoeringen

In 1472 vond op het kerkplein in Almen de eerste heksen­verbranding van Nederland plaats. Theatermakers Achterhoek maakte een theater­stuk over deze gruwelijke gebeurtenis. De voor­stelling werd in 2020 en 2021 met succes opgevoerd op het kerk­plein en (bij slecht weer) in de kerk in Almen. Wie destijds geen kaarten kon bemachtigen krijgt een nieuwe kans: in 2022 volgen weer op­voeringen in Almen en vervolgens in andere plaatsen in Neder­land. De kaartverkoop is gestart.

De voorstelling
HeksAlmen 2 kleinHoofdrolspeelster Manja Bedner als de Heks van AlmenAls Aleyda in haar eigen huis wordt opgepakt en mee­gesleurd naar een bedompte kerker in Zutphen heeft zij geen idee wat de reden van haar gevangen­neming is. Pas wanneer haar dochter Greetje haar komt opzoeken wordt het duidelijk: Aleyda, de eigen­zinnige vrouw die haar krachten en kennis van genees­kundige kruiden gebruikt bij haar werk als vroed­vrouw, wordt verdacht van hekserij. 
HeksAlmen 1 kleinVoorstelling De Heks van Almen op het Almense kerkpleinDe heksenverbrandingen hebben grote invloed gehad op de ont­wikkeling van onze maatschappij en de positie van vrouwen daarin. Theater­makers Achterhoek zoekt naar het licht in dit gruwelijke verhaal door verleden en heden te mengen. 

Tournee
In 2022 wordt 'De Heks van Almen' op vijf locaties gespeeld, verspreid door Neder­land. De tour start in Almen, waar de voorstelling op 3, 4 en 5 juni en op 9, 10 en 11 juni wordt opgevoerd. Na Almen volgen Bredevoort (Gelder­land), Onstwedde (Groningen) en Oude­water (Utrecht). De tour wordt afgesloten in Roer­mond (Limburg).
Kijk voor data en tickets op de speciale tournee 2022 pagina.


Gorssel.nl
21 maart 2022

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends