Laatste nieuws

De oprichting van Carnavalsvereniging de Gorsselnarren

De twee grootvorsten van De Gorssel­narren, Adrie van Opijnen en Jo Roelofs, halen op de vooravond van Hemelvaartsdag 2019 herinneringen op aan het ontstaan van vereniging `De Gorssel­narren`. Waar komt die naam vandaan? En Kakkers­gat? Hoe ging dat in het begin? Lees hun boeiende twee­gesprek.

Leren en vergaderen
CV bestuur en ledenVerenigingsfoto van CV de Gorsselnarren met bestuur en ledenAdrie vertelt: “Op een avond in december 1977 zaten we, zoals dat wel vaker gebeurde, met een groepje mensen wat te drinken aan de stam­tafel bij De Roskam. Jaap Cohen, Johan Harbers, Gerrit en Wim Harbers, Jan Loman, Tom Korteling en nog een paar mannen. Jaap Cohen was degene die het voor­touw nam en zei: ‘We moeten eigenlijk een carnavals­vereniging oprichten’. Ik schreef toen wat namen op een bier­viltje en stopte deze in mijn zak. De volgende dag kwam deze weer tevoor­schijn, waarop mijn vrouw Marion zich afvroeg waarom ik dat bierviltje in mijn zak had. ‘Nou, volgens mij hebben wij gisteravond een carnavals­vereniging opgericht’, was mijn antwoord. We zijn hier toen mee aan de slag gegaan en via Harry van der Meij, onze burcht­heer en tevens penning­meester, kwamen we in contact met Jan Boelmans, destijds exploitant van Paviljoen De Posbank in Rheden, waar carnavals­vereniging De Musketiers zijn residentie had. Wij zijn bij deze vereniging in de leer gegaan en zij hebben ons alles geleerd over ceremoniën en etiquette. We hebben zoveel vergaderd… in het begin wel 2 à 3 keer per week en zelfs tijdens het biljarten ging het over de carnaval. We waren natuurlijk heel onervaren en elke gelegen­heid werd gebruikt om het er weer over te hebben. Op het moment dat we wisten wat we moesten weten en voldoende leden hadden, zijn wij geïnstalleerd door De Musketiers en werd de carnavals­vereniging officieel een feit.”

CV 1e paar240pxHet eerste Prinsenpaar (1977-1978): Prins Willem en Prinses Henriëtte

Eerste Prinsenpaar
“Er moest natuurlijk ook een prinsen­paar worden gezocht. Harry van der Meij belde zijn broer Wim, die met zijn vrouw in Hilversum woonde, met de mededeling: ‘Ik heb iets voor je en je moet gewoon ‘ja’ zeggen’. Ik nam het gesprek over en zo stemde Wim toe om de eerste prins van de carnavals­vereniging in Gorssel te worden. Henny Hofstee, die destijds werkzaam was bij De Roskam, werd zijn prinses en Ben Smit adjudant.

Tot diep in de nacht ...
Jo Roelofs vult aan: “Het idee van de oprichting is geboren in december 1977 en op 7 oktober 1978 werden wij officieel geïnstalleerd als carnavals­vereniging. Jan Loman nam het papier­werk voor zijn rekening en zorgde er voor dat de statuten bij de notaris terecht kwamen. Ook bracht hij verschillende commissies tot stand binnen de vereniging. Oeverloze vergaderingen hadden we, tot diep in de nacht, die vaak tot verhitte discussies leidden. De groep was enthousiast genoeg, maar door onwetend­heid kostte het moeite om de neuzen dezelfde kant op te krijgen.”

Kakkersgat
Jo: “Inmiddels had de groep een heel correcte reputatie opgebouwd in Gorssel en omstreken. We waren ook echt wel een kakkers­gat natuurlijk en dat straalden we wel uit, een beetje cachet. Dat is gewoon zo en ik vond dat mooi. Je moet je netjes profileren.”

Raad en ministers
Adrie: “Het bestuur bestond uit voorzitter Jaap Cohen, minister van algemene zaken Jan Loman, minister van financiën Marion Lugten (beter bekend als Frits van de Roskam). Ik nam niet veel later het stokje van haar over. Andere raadsleden: Wim en Gerrit Harbers, Johan Harbers, Ab Broer, Chris De Vrij, Willy Göbel, Cor Schoutsen, Jo Roelofs, Dik Ribbink, Tom Korteling, Harry van der Meij en Gerrit Golstein.”

En toen nog een naam...
CV logo 325Adrie: “Tijdens een vergadering bij De Roskam werd aan de leden gevraagd om na te denken over een naam voor de vereniging. De suggesties werden ingeleverd bij Jan Loman. Na de stemming werd met algehele voorkeur de naam ‘De Gorsselnarren’ gekozen en beklonken met champagne. Deze naam is bedacht door Hanny Schoutsen.
Jo tot slot: “Als ik carnaval moet omschrijven is het een gezellig samenzijn voor alle lagen van de bevolking.”

Hemelvaartsdag is al begonnen als de heren met mooie verhalen en opgedane herinneringen huis­waarts gaan.

  
Gorssel, 8 juni 2019

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends