Laatste nieuws

De Roskam failliet en personeel ontslagen

Vandaag heeft de rechtbank het faillissement uitgesproken van Hotel/Restaurant "De Roskam" B.V. Alle personeelsleden is ontslag aangezegd. Het reeds 360 jaar oude hotel-restaurant De Roskam zal morgenochtend, dinsdag 18 maart, na het ontbijt van de hotelgasten haar deuren sluiten. Het is onzeker wat er daarna zal gebeuren.

Roskam JTE 325pxDe B.V. waarin De Roskam is ondergebracht is failliet en het personeel is ontslagen

De vennootschap waarin het onroerend goed en hotel-restaurantbedrijf met alle medewerkers zijn ondergebracht is sinds 3 september 2013 in surséance van betaling. Eigenaar is het failliete Eurocommerce. De curatoren van Eurocommerce en de interim manager van De Roskam hebben de afgelopen drie maanden met drie geïnteresseerden onderhandeld over een verkoop van de Roskam als bedrijf, inclusief personeel. Helaas is dat niet gelukt en daarop heeft de bank die een hypothecaire vordering van 4,9 miljoen euro heeft het krediet opgezegd. Daarmee was het faillissement onvermijdelijk geworden. Het personeel kon geen uitzicht op nieuw werk worden geboden.

In de afgelopen maanden heeft de tijdelijk bestuurder forse kostenbesparingen gerealiseerd. Het aantal personeelsleden was reeds met 8 fte (full time equivalent) teruggebracht, van 24 naar 16. De zwaar verlieslatende exploitatie was daardoor al flink verbeterd en in december en januari heeft het bedrijf naar verluidt geen operationeel verlies meer geleden. Echter, de rentelasten over de forse financieringen konden niet worden opgebracht.

In Gorssel gaat reeds enige tijd het verhaal dat Hans Melchers een bod heeft uitgebracht op uitsluitend het onroerend goed van de Roskam. Dat is vanuit meerdere bronnen bevestigd, maar de interim bestuurder van De Roskam wilde dit niet bevestigen of ontkennen. Melchers realiseert momenteel naast de Roskam het Museum voor Modern Realisme (MORE), dat met de Roskam erbij wellicht een goede combinatie zou kunnen vormen.

Sluiting van De Roskam is een grote klap voor de medewerkers en voor heel Gorssel. Het is te hopen dat een doorstart snel wordt gerealiseerd en dat in ieder geval een deel van de medewerkers weer aan het werk kan voor een nieuwe eigenaar.


Gorssel.nl
17 maart 2014

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends