Laatste nieuws

De Vullerfonds maakt leren mogelijk

J.A. (Johan Anthon) de Vuller (1799-1883), van 1830 tot 1860 burgemeester van de vroegere gemeente Gorssel, liet zijn vermogen na aan de ‘Stichting de Vuller­fonds voor Studiekosten’. Het studiefonds kan mensen helpen met hun studie­kosten en nodigt belang­stellenden uit om een aanvraag in te dienen. 

Studiefonds
Het studiefonds dat bij het overlijden van oud-burgemeester De Vuller in 1883 werd opgericht helpt mensen zich te ontwikkelen door middel van onderwijs. Honderd­veertig jaar later bestaat het fonds nog steeds met bijna dezelfde doel­stelling: het fonds komt mensen tegemoet in hun studie­kosten en verstrekt jaarlijks een aanmoedigings­prijs aan personen die erg goed hebben gepresteerd op hun studie­gebied. Soms worden ook projecten ondersteund, zoals bijvoorbeeld een alfabetiserings­project voor de acht bewoners (18 - 22 jaar) van ‘De Wondere Wereld’ in Vorden. 

Maatwerk
Vuller J.A.de kleinJohan Anthon de Vuller (1799-1883)Mensen, bij voorkeur woon­achtig in de gemeenten Lochem of Zutphen, die niet in aanmerking komen voor financiering van hun studie door subsidies van de over­heid, kunnen een beroep doen op de stichting. De stichting biedt maat­werk: wanneer een aanvraag wordt ingediend, wordt samen met de aanvrager gekeken wat er nodig is. Het bestuur beslist vervolgens over de toe­kenning in de vorm van een (gedeeltelijke) lening of schenking. 
Het bestuur van het fonds nodigt belang­stellenden uit om een aanvraag in te dienen. Aan de toekenning zijn wel voorwaarden verboden. De voorwaarden en aanvraag­procedure zijn te vinden op de website van de stichting.

Aanmoedigingsprijzen 
Naast de leningen of schenkingen worden jaarlijks twee aanmoedigings­prijzen uitgereikt aan personen, leerlingen of studenten met een bijzondere prestatie op het gebied van studie en ontwikkeling. Bent u leerkracht of docent op een (basis)­school in de gemeenten Lochem of Zutphen en heeft één van uw leerlingen een buiten­gewone prestatie geleverd? Neem dan contact op met het fonds. Wellicht komt hij of zij in aanmerking voor de aanmoedigings­prijs van Johan Anthon de Vuller.

Taalschool Oekraïners
Het De Vullerfonds kende in 2023 een aanmoedigings­prijs van € 500 toe aan de taalschool voor Oekraïners in Gorssel. Een groep van zes vrijwilligers is in september 2022 gestart in een lokaal dat beschik­baar is gesteld door de Vuller­school in Gorssel. De wekelijkse lessen, die door ongeveer tien Oekraïners worden gevolgd, behandelen praktische onder­werpen die iedereen dagelijks nodig heeft. Voorbeelden hiervan zijn onder­werpen als tijd, feestdagen, vervoer, bood­schappen doen en ziek zijn. De aanmoedigings­prijs wordt gebruikt om materialen aan te schaffen.

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Evelien Legtenberg: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., ambtelijk secretaris van het fonds. 


Gorssel, 29 september 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends