Laatste nieuws

Debat in de raad over toekomst accommodaties

Vanwege een volle agenda heeft de raad besloten op dinsdagavond 24 november de beide moties over de Gorsselse accommodaties te behandelen. Aanvang 19.30 uur.

In de raadsvergadering van de gemeente Lochem van maandag 23 november 2020 komen twee moties aan de orde over de toe­komst van de accommodaties in Gorssel. De eerste motie (GL, GB en D66) vraagt het college met een voor­stel naar de raad te komen waarin duidelijk­heid wordt geboden over de toekomst van de school en ’t Trefpunt en daarbij de multi­functionele accommodatie (MFA) niet in de plannen te betrekken. De tweede motie (Ter Maat, fractielid CDA) verzoekt het col­lege een breed samen­gestelde bijeenkomst te organiseren om tot een voorkeurs­scenario te komen.

Motie GroenLinks, Gemeentebelangen en D66
Accovarianten 3 kleinDe motie van GroenLinks, Gemeente­belangen en D66, samen goed voor een meer­derheid in de raad, benadrukt dat de voo­rstanders van een MFA ten onrechte menen dat de financie­ring van de benodigde investe­ring van € 14 miljoen mogelijk wordt gemaakt door woning­bouw op de plek van spor­boulevard en zwem­bad aan de Flierder­weg. De indieners van de motie be­nadrukken dat op die locatie niet gebouwd mag worden. Om aan de onzeker­heid een einde te maken en de verdere gesprekken te focussen willen de in­dieners dat het college van B&W vóór 1 juli 2021 met een voorstel komt omtrent de toekomst van de Vullerschool en ’t Trefpunt en zo mogelijk ook de andere accommo­daties, waarbij een MFA uit­gesloten wordt.

Motie P.B. ter Maat (CDA)
AccosTrioKLEr ligt ook een motie van raadslid Ter Maat (CDA) die meent dat de huidige be­handeling in de gemeente­raad niet voldoende is voor een zorg­vuldig proces. Deze motie roept op om als college en  gemeente­raad samen met de betrokken partijen nog­maals bij elkaar te gaan zitten om alle aangedragen informatie te behandelen en zo tot een gedragen keuze te komen over een voorkeurs­scenario voor de Gorsselse accommo­daties.

Verscheurd Gorssel?
Gorssel.nl heeft de afgelopen twee weken een aantal keren over de Gorsselse accommo­daties gepubliceerd. Het begon op 7 november 2020 met de constate­ring dat de werkgroep GA! niet tot een unanieme keuze van een voorkeurs­variant kon komen (lees hier het artikel van 7 november) en daarom de vervolg­stappen aan de gemeenteraad had voor­gelegd. Op 9 november hield de gemeente­raad een zogenaamde Beeld­vormende tafel, waarbij insprekers de raads­leden verder konden informe­ren en waarbij de wet­houder zijn zegje kon doen (lees hier het artikel van 9 november). Meer duidelijk­heid bracht die bijeen­komst niet. GroenLinks kondigde toen al aan een motie te willen indienen, maar heeft dat uit­eindelijk niet gedaan omdat het te prema­tuur werd gevonden. 

Reacties
Dat de toekomst van de accommodaties en vooral ook de locatie de Gorsselse gemoe­deren bezig­houdt, bleek uit de grote aan­tallen lezers van de artikelen en de reacties die eronder werden geplaatst. Ook in De Sten­tor werd aandacht aan de kwestie besteed, vooral door voor­standers van de MFA. Op­vallend daarbij was dat de voor­standers terug­grijpen op een eerdere ‘quick­scan’ van TwynstraGudde (2017), die nog rekende met woning­bouw op de vrijkomende locatie van de sport­boulevard, terwijl daarvan in de door de werk­groep GA! aan de raad voor­gelegde varianten geen sprake is.
Gorssel.nl publiceerde op 13 november 2020 een artikel van een betrokken in­woner die meent dat een MFA on­gewenst is, maar dat er op de bestaande locaties van Vuller­school en ’t Trefpunt een combi­natie met woning­bouw kan komen (lees hier het artikel van 13 november). En tot slot werd op 19 novem­ber aan­dacht gegeven aan de oproep van jongeren om in combi­natie met de MFA te zorgen voor voldoende woning­bouw voor starters (lees hier het artikel van 19 november).
Wellicht brengt het debat in de raad van 23 november 2020 duidelijk­heid in de slepende kwestie.


Redactie Gorssel.nl
22 november 2020

 

Deel deze pagina

Reageer

Uw reactie op nieuwsberichten is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Voor inhoudelijke vragen kunt u beter rechtstreeks contact opnemen met de betrokkenen.
Spelregels

10 reacties

  • Ik begrijp heel goed dat de huidige situatie financieel niet meer haalbaar is: waar voorheen gemeentes veel geld hadden voor de accomodaties moeten deze nu hun eigen broek ophouden. En heel eerlijk, sommige functies kunnen prima op 1 locatie worden ondergebracht zoals school, kinderopvang en sportzalen. Ook een bibliotheek zou daar goed passen. Dat vergt enige flexibiliteit van ons als inwoners maar kan ook mooie resultaten hebben. Maar een volledig nieuw MFA met een (binnen)zwembad en alle grotere buitensportaccomodaties (voetbal en tennis) op 1 locatie lijkt me niet te realiseren, financieel niet en voor een groot deel van de bewoners onwenselijk. Dat in dat geval ook de school en de activiteiten voor ouderen uit het centrum van Gorssel wordt gehaald, zorgt voor een verminderde dorpsfunctie. Dat is voor de meeste bewoners niet meer beloopbaar, met kinderwagen of rollator. En het groen wat we nu nog hebben in de dorpskern moeten we zeker behouden. We wonen in zo'n ontzettend mooi dorp, daar moeten we zuinig op zijn!

    Gewijzigd op dinsdag, 03 december 2024 15:53 door Redactie.
  • Zoveel hoofden, zoveel zinnen...
    Complimenten voor Gorssel.nl voor de snelle, neutrale en duidelijke berichtgeving.
    Vanavond is de raad aan zet.
    We zijn benieuwd.
    Hopelijk kan het dorp snel hierna verder met de invulling en realisatie van de plannen.
    Genoeg vergaderd en gepraat.
    Nu aan de slag !

    Gewijzigd op dinsdag, 03 december 2024 16:52 door Redactie.
  • Investeren in de huidige locaties is de mogelijkheid om de huidige sportlocaties te behouden. Voor het dorp Gorssel is dit een prachtige locatie, waar mogelijk menig dorp jaloers op zal zijn. Ruime bemeting van tennis, voetbal en zwembad. Dit is uniek.
    Een goed voorbeeld is de nieuwe LED verlichting die recent geïnstalleerd lijkt te zijn op LTC Gorssel.
    Dat is investeren in de toekomst en een duurzaam initiatief.

    Gewijzigd op dinsdag, 03 december 2024 16:52 door Redactie.
  • Ik wil nog even aandacht vragen voor de financiele onderbouwing van een MFA in Gorssel. In de quickscan van Twijnstra en Gudde wordt uitgegaan van woningbouw op de locatie van “sportboulevard” en zwembad en dat dit miljoenen zou opbrengen als bouwgrond. Dit is echter niet het geval, aangezien op deze locatie zeer waarschijnlijk (99%) nooit gebouwd mag worden. Wat is het rapport van Twijnstra en Gudde dan nog waard?
    Wat mij erg stoort in de hele discussie (zie de artikelen in de Stentor) is, dat er zo denigrerend wordt gesproken over een dorp vol rollators en grijze mensen. Tevens zegt Jasper Pott in de editie van 21 november jl van de Stentor, dat hij de motieven van de politici niet vertrouwt. Waar is dit nu weer op gebaseerd?
    Ook wordt in twijfel getrokken, dat het overgrote merendeel van Gorssel tegen een MFA is, hetgeen pertinent onjuist is, zoals is gebleken op de inloopavonden.

    Gewijzigd op dinsdag, 03 december 2024 16:51 door Redactie.
  • Riet

    Ik ben het met voorgaand stukje eens. Laten we s.v.p. Gorssel als dorp behouden met het groen wat er nu nog is. Geen afschuwelijke huizen en appartementen meer! De school in de kern behouden alsmede het trefpunt hetgeen voor veel mensen een begrip is. De tennisvelden en voetbalvelden daar laten waar zowel Gorssel als Eefde gebruik van kunnen maken. Het zwembad verplaatsen is natuurlijk idioot. Wat een kostenplaatje is dat voor de Gemeente Lochem die het al zwaar genoeg
    heeft qua financiën.

    Gewijzigd op dinsdag, 03 december 2024 16:51 door Redactie.
  • PS: Zie je het al voor je? Voetbal en tennis samen in 1 kantine? Je gaat groepen krijgen die daar niet meer voor hun plezier komen en het zeker laten afweten.

    Gewijzigd op dinsdag, 03 december 2024 16:50 door Redactie.
  • Ik wens de gemeenteraad veel wijsheid toe vandaag en volg deze discussie nauwlettend verder. Ik zou het doodzonde vinden als we hier een gedrocht krijgen waar de dorpsbewoners hun afschuw over uitspreken zolang het er staat, met de kans op mislukking. Dit zijn geen maatstaven voor ons Gorssel, maar voor grotere steden. Ik snap heel goed dat de jeugd verstedelijking wil in Gorssel, maar de mensen die hier zijn komen wonen, of dat nou ver vroeger is of recentelijk, komen hier omdat Gorssel juist geen grote stad is. Dit geheel is nogal tegenstrijdig. Laat ons dorp niet kapot gaan door deze waan ideeen die ons nergens gaan brengen!

    Gewijzigd op dinsdag, 03 december 2024 16:54 door Redactie.
  • Als jongeren zijn wij een paar jaar geleden verhuisd van Deventer naar Gorssel. Reden: dorpse karakter, alle voorzieningen op kinderwagen-afstand, prachtige natuur. Ook de ‘kneuterigheid’ van een trefpunt, dorpsschool, ons kent ons, is de reden dat wij gekozen hebben in Gorssel te wonen. Hier kun je onthaasten! Hadden we voorzieningen als een MFA gewild waren we wel in Deventer blijven wonen.

    Gewijzigd op dinsdag, 03 december 2024 16:49 door Redactie.
  • De schrijver hierboven (Leon) noemt veel belangrijke zaken. Ik wil nog benadrukken dat het overgrote deel van de bewoners van Gorssel geen MFA wenst. Argumenten: school en trefpunt in de kern houden, MFA niet rendabel, zal het tekort aan vrijwilligers niet oplossen! Daarnaast vind ik het belangrijk dat we geen schijntegenstelling tussen jong en oud moeten laten ontstaan.

    Gewijzigd op dinsdag, 03 december 2024 16:49 door Redactie.
  • Er zullen altijd wel mensen zijn die niet blij zijn,.. Dat is waar! Dorp gesplitst is feitelijk gezien ook juist,.. maar het is geen 50/50. Het betreft eerder een 95/5 of Max 90/10. Je hebt aan de ene kant de ouders van de scholen die natuurlijk de scholen in de kern willen houden, je hebt de ouderen die veel gebruik maken van de faciliteiten van het trefpunt (bloed prikken, biljarten, samenkomen etc) die vlak bij hun woning zijn op de ‘rollator afstand’, je hebt vele sportleden van de voetbal en tennis die niet willen verhuizen omdat ze daar prima zitten op de huidige locatie en dan heb je nog de allergrootste groep en dat zijn de mensen die vinden dat zo’n MFA niet past in een groen dorpje van nog geen 4000 inwoners. Het kleine selecte groepje spreekt over een dorp dat aan het afglijden is, accomodaties die op instorten staan, ouderen die klagen over afstanden, natuur die prima kan verdwijnen etc. Ze noemen het de angst voor Harfsen 2.0. De andere kant (verreweg het grootste deel van de mensen) zegt het tegenovergestelde. We wonen in een prachtig dorp. De dagjes mensen en vakantiegangers vinden het hier prachtig. Mooie restaurants, mooie natuur, rust, vriendelijke mensen. Accomodaties die prima zijn op mooie plekken maar wel een update kunnen gebruiken. Mensen hebben hier alles en het is goed geregeld. Geen leegstand in de winkelstraat. Waar hebben we het over? Je kunt je natuurlijk laten aanpraten dat het dorp niks meer is,.. maar is dat zo? De angst voor deze groep is het worden van een Deventer 2.0. Het verliezen van je identiteit en de toegevoegde waarde die Gorssel nu nog wel heeft.

    Gewijzigd op dinsdag, 03 december 2024 16:48 door Redactie.

Als antwoord op Some User