Laatste nieuws

Dichterbij de IJssel - 26 mei t/m 23 juni 2013

Een unieke wandelroute met gezichten en gedichten rondom de IJssel

In Gorssel komt een bijzondere wandelroute van zondag 26 mei t/m zondag 23 juni 2013. De IJssel en het rivierlandschap vormen het thema van deze inspirerende route onder de titel Dichterbij de IJssel. De route versterkt de band tussen het dorp en de rivier en maakt de culturele dimensies van Gorssel zichtbaar en beleefbaar. Hij loopt van de dorpskom via de Hoofdstraat naar de IJssel en terug via de Molenweg. 

   RudyVolbedaDe IJsseloever325
    'IJsseloever' - Rudy Volbeda, Epse
   

Het idee voor de route is gelanceerd door Henk van Dort van de Zorgtuin en overgenomen door de Historische Vereniging De Elf Marken. De hulp van de VVV Lochem werd ingeroepen en vervolgens is er een netwerkorganisatie in het leven geroepen, waarvan diverse Gorsselse instellingen deel uitmaken. Via de ondernemersvereniging is de middenstand benaderd. Vrijwel alle winkeliers en overige ondernemers in Gorssel stellen hun etalages beschikbaar voor beeldende kunst en gedichten. Daarnaast zijn op nog een zevental andere locaties mini-exposities van schilderijen, foto’s, keramiek en gedichten te zien. In Gorssel wordt onder meer geëxposeerd in het Tuinhuis in de Zorgtuin, de Bibliotheek, het Tramstation en het Trefpunt. Ook het Bosrestaurant in Joppe en de Galerie Lenten in Epse doen mee. Ten slotte kan het publiek gedichten lezen op borden in een tiental particuliere voortuinen.  

Een groot aantal professionele beeldend kunstenaars uit de directe regio, dichters van de Dichterskring, alsmede fotografen en keramisten stelden inmiddels hun werk gaarne ter beschikking. Daarnaast attendeert de organisatie via een oproep dichters en beeldend kunstenaars op de mogelijkheid hun werk voor opname in deze route te laten selecteren door een groep onafhankelijke deskundigen. Door deel te nemen kan men zijn of haar betrokkenheid bij de IJssel en het omringende landschap creatief tot uitdrukking te brengen. 

   DichterIJsselPoster300px
    Poster van Dichterbij de IJssel.
    Klik voor vergroting en tweede blad
  

Bij de start op 26 mei vindt aan de IJssel een theatrale opening van de route plaats en vier weken later een speciale afsluiting tijdens ‘Buitenkunstig Gorssel’ op 23 juni. In die periode volgen nog enkele publieke voorstellingen plaats, met muziek en voordracht van gedichten op diverse verrassende locaties. 

Het aanbod vanuit de Dichterskring om voor oudere leerlingen aan de J.A. de Vullerschool gastlessen gedichten schrijven te geven is positief ontvangen. Via de Bibliotheek kunnen volwassenen een workshop haikuschrijven volgen.

De Stichting Cultuur10-Daagse Lochem faciliteert dit project als opdrachtgever. Ook ligt er een relatie met de Stichting de Lochemse Kunstfactor, waardoor het project kan aanhaken bij de Week voor de Amateurkunst 25 mei t/m 2 juni.  

Ten slotte is het project Dichterbij de IJssel opgezet als pilot voor de formule ‘Dichterbij het landschap’ die het Platform Nationaal Landschap De Graafschap bij de Provincie Gelderland heeft ingediend. Deze formule heeft als oogmerk het Nationaal Landschap ‘De Graafschap’ in de gemeenten Lochem, Berkelland, Bronckhorst en Zutphen beter te profileren. 

Aanmelden voor dichters en beeldend kunstenaars
Wilt u als dichter of beeldend kunstenaar uw werk tonen tijdens Dichterbij de IJssel? De organisatie ontvangt graag uw aanmelding. U kunt daarvoor de volgende formulieren gebruiken:
Aanmelden voor dichters (Word bestand)
Aanmelden voor beeldend kunstenaars (Word bestand)


Gorssel, 27 februari 2013

 DichterIJsselPoster2a

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends