Laatste nieuws

Dirk van Schie wil mensen helpen energie te besparen

De gemeente Lochem wil inwoners die hun energie­rekening niet meer kunnen betalen helpen om hun energie­kosten omlaag te brengen. De actie ‘Energierekening onbetaal­baar?’ loopt nu ruim een jaar en is bestemd voor huurders en woning­eigenaren met een maandelijks inkomen tot 130% van het sociaal minimum. Burger­cöoperatie LochemEnergie helpt de gemeente bij de uitvoering, onder andere met de inzet van energie­conciërges. Gorsselnaar Dirk van Schie is een van hen en al langere tijd aan de slag als energie­conciërge in zijn eigen dorp: “Ik pak het gestructureerd aan en dat werkt”.

Energierekening bekijken
Dirk van Schie energieconcierge kleinEnergiecoach en Gorsselnaar Dirk van SchieDirk: “Mensen weten vaak niet goed waar te beginnen. Ik begin mijn bezoek altijd door samen naar de energie­rekening te kijken: hoeveel gas, hoeveel stroom, is het een variabel of een vast contract en wat is het voorschot­bedrag en de verwachte eind­afrekening. Dan kijken we naar mogelijk­heden om te besparen op energie, ook door gedrag. Ik laat zien welke maatregel het meeste oplevert. Dat helpt en stimuleert om verder te gaan.”

Gratis besparingsproducten
“Vervolgens ga ik samen met ze door het huis lopen. Ik kijk dan altijd naar de isolatie van het huis en de gebruikte apparaten. Soms kunnen we een energie­slurpend apparaat vervangen of een bijdrage leveren aan isolatie of zonne­panelen. Maar ik vraag ook altijd hoe ze omgaan met energie. Deuren sluiten, niet alle ruimtes verwarmen, hoe lang douchen enzo­voort. Ik heb meestal wel drie goede tips die geen geld kosten en die mensen direct kunnen door­voeren. Een water­besparende douchekop - die ik gratis mag geven - en korter douchen kunnen bijvoorbeeld wel 250 euro per jaar opleveren.”

Hulp bij aanvragen toeslagen
“Tot slot vraag ik of ik of ze hulp kunnen gebruiken met het invullen van aan­vragen voor toeslagen. Ik regel dat soms ter plekke. Mijn bezoek loopt dan wel eens uit, maar dat geeft niet. Na mijn bezoek moeten ze zelf verder kunnen.”

Afspraak maken
Direct een bezoek aanvragen kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 06-11220692. Meer informatie over de mogelijkheden van de energieactie ‘Energierekening onbetaalbaar?’ kijk op www.energierekeningonbetaalbaar.nl.


Gorssel, 20 oktober 2023

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends