Laatste nieuws

Dodenherdenking stiller dan ooit

Een klein comité van de Oranjevereniging Gorssel bracht op 4 mei 2020 bloemen bij de graven van de slacht­offers van de Tweede Wereld­oorlog op de begraaf­plaats in Gorssel. Dit jaar was het, zonder publiek, stiller dan ooit.

Stille Tocht
Oorlogsgraven 2020 kleinOorlogsgravenAl sinds kort na de oorlog organiseert de Oranje­vereniging Gorssel de ‘Stille Tocht’. Vanuit het centrum van het dorp wordt te voet en in stilte de af­stand naar de begraaf­plaats afgelegd, waarna, na de twee minuten stilte, een programma van her­denking volgt en kransen en bloemen bij oorlogs­graven worden gelegd. De ‘Stille Tocht’ is een ritueel in collectieve vorm in een eenvoudige uit­voering en houdt een impliciet protest in: ‘dit nooit meer’.
Oorlogsmonument2020 kleinOorlogsmonument Jaren later is de manifestatie uit­gebreid tot een herdenking van alle slachtoffers van oorlogs­handelingen in het algemeen en is het een signaal tegen onrecht en discrimi­natie.

Stiller dan ooit
In 2020 was de ‘Stille Tocht’ stiller dan ooit, omdat er vanwege de corona­maatregelen geen publiek bij kon zijn. Maar herdacht is er, met het ontsteken van de fakkels en het leggen van kransen en bloem­stukken bij het oorlogs­monument, het Indië­monument en de graven van Willem Voor­beijtel Cannen­burg en Gerard Wouter van den Wall Bake, beiden gefusilleerd op 5 april 1945 bij de Oxer­hof in Colmschate.
Monument Joppelaan kleinMonument JoppelaanHet oorlogs­monument op de begraaf­plaats bevat de graven van A. (Aron) Polak, Fr. (Frans) Bennekers, L.W.F. (Lourens) van Velden, A.G. (Andries) Brinkman, G.H.W.J. (Gerrit) Loman, L.H.J.J. (Louis) Mazel en J. (Jacob) Meijer. Zij werden op 24 september 1944 door de bezetter gefusilleerd. Voor hen is ook bij de fusillade­plaats aan de Joppe­laan een herdenkings­plek opgericht. Ook daar zijn bloemen gelegd.


Gorssel, 6 mei 2020

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends