Laatste nieuws

Dorien Plaat bij Sterren op het Doek

Zaterdag 19 november a.s. is de Gorsselse kunstschilderes Dorien Plaat te zien in het TV-programma Sterren op het Doek van Omroep Max. Met twee andere schilders mocht zij een portret van actrice Monic Hendrickx maken.

SterrenophetDoek kleinSterren op het Doek met rechts Dorien Plaat, daar­naast Özcan Akyol, tweede van links Monic Hendrickx, en de twee andere kunstenaars die hebben meegedaan aan het programma.In Sterren op het Doek praat Özcan (Eus) Akyol met een bekende Nederlander terwijl die wordt geportretteerd door drie kunstenaars. Na afloop kiest de geportretteerde één schilderij uit en de twee overgebleven schilderijen worden geveild voor een goed doel.

Gorssel
Dorien is niet de eerste Gorsselse kunstenaar die meedoet aan het programma. Op 11 december 2021 was de uit Gorssel afkomstige Jurriaan Wesselink een van de kunstenaars. Zijn olieverf­schilderij van actrice en model Anna Drijver werd niet door haar uitgekozen, maar het leverde op de veiling een mooi bedrag op van € 3.000 ten bate van UNHCR.

Uitdaging
Toen Dorien Plaat werd gevraagd of ze mee wilde werken aan het programma was ze direct enthousiast. “Ik geniet altijd van Sterren op het Doek en ik vond het een eer om mee te mogen doen” aldus Dorien. Helemaal vanzelf­sprekend was dat niet, want realistisch portretteren is niet haar specialiteit. In het herkenbare en transparante werk van Dorien zijn vaak mensen of dieren op een ontroerende of kwetsbare wijze afgebeeld, wat bij de kijker tot fascinatie maar ook tot ongemak kan leiden. Niet iets waar de meeste BN’ers direct voor zullen kiezen. “Maar je moet jezelf uitdagen,” aldus Dorien. ”Een mooi portret maken zonder mijn eigen stijl te verliezen. Ik ging ervoor.”

Monic Hendrickx
Zoals gebruikelijk in het programma weten de kunstenaars vooraf niet wie zij mogen schilderen. Toen Monic Hendrickx opkwam herkende Dorien haar niet direct, maar gelukkig een collega-schilder wel. Monic is actrice en viervoudig Gouden Kalf winnares. Zij speelde o.a. in films De Poolse bruid (1998), Nynke (2001) en Het zuiden (2004), en in de televisieserie Penoza (2010–2017). Dorien ”Het was voor mij een bijzondere uitdaging om deze mooie vrouw met mijn eigen stijl te vangen op het doek, maar ik was blij met het resultaat.”
Of het genoeg was voor Monic om het werk van de Gorsselse kunstenaar te kiezen, kunt u zelf zien in de uitzending van Sterren op het Doek op zaterdag 19 november 2022 om 20.35 uur op NPO 2.
 

  
Redactie Gorssel.nl
15 november 2022

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends