Laatste nieuws

Een landschap schilderen in de kou

Landschapschilder Rudy Volbeda trekt er graag op uit om te schilderen. Slecht weer deert hem niet. Hij doet verslag van een koude, maar fijne schildermiddag aan de Ravensweerdsweg en laat ook het resultaat zien.

Landschapschilder
Volbeda1Rudy Volbeda is landschapschilder. Hij woont in Epse, omdat het landschap in onze streek zo boeiend is. Buiten tekenen en schilderen is vaak niet zo comfortabel als in het atelier, maar toch trekt hij er het liefst per fiets op uit met rugtas of fietskarretje. Hij werkt dan meestal op relatief klein formaat om snel te kunnen werken. Want bijvoorbeeld wolkenformaties en lichtomstandigheden veranderen elk moment. Maar dat maakt het ook zo spannend.

Compositie
Voor een goede compositie wordt er nog wel eens wat veranderd aan de werkelijkheid. Soms zijn die kleine tekeningen of schilderijen de basis voor grote doeken die in zijn atelier worden geschilderd. Slecht weer gaat Rudy niet uit de weg. Zo ook op 23 januari 2015 op de Ravensweerdsweg. Hieronder een kort verslag van Rudy zelf. Bijgaande foto’s laten zijn fietskarretje met ezel zien en het op basis van zijn schildermiddag tot stand gekomen werk.

“Genieten en afzien
Volbeda2Het is een grijze dag. Middagtemperatuur rond nul. Het water staat tot dichtbij de weg. Ik hoop nog op een laag oranje winterzonnetje, want dat zorgt voor extra kleuraccenten. Ik vind een mooi stekkie bij de bekende populierenrij vlakbij de Eekweg en maak alles klaar om een paar uurtjes met olieverf te schilderen. Veldezel uitzetten, fietskarretje omdraaien, want dan heb ik een tafeltje. Handschoenen aan. Koffie erbij.
Er staan daar veel wilgen in de glooiende weiden. Alleen enkele hoger gelegen delen steken boven het water uit. Wat is het hier prachtig, eigenlijk in elk seizoen. Tientallen ganzen vliegen laag over en een zwaan zakt telkens door het ijs. Verderop glijdt een aak door het weiland. Dit beleef ik allemaal niet als ik van een foto schilder. Na tweeënhalf uur ben ik klaar en door en door koud. Het is genieten en afzien tegelijk. Het voelt goed. Thuis ga ik er de laatste hand aanleggen in een warm atelier.”

Tijdens de Lochemse Kunstroute gedurende de Paasdagen (op 4, 5 en 6 april 2015) is Rudy’s werk te zien in het oude gemeentehuis van Lochem, Markt 3 in Lochem.

Lees meer over Rudy Volbeda en zijn werk in de rubriek Kunst op Gorssel.nl.


Gorssel, 28 januari 2015

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends