Laatste nieuws

Eenmalige energietoeslag en hulp bij energiebesparing

De energieprijzen zijn fors gestegen. Huis­houdens die rond moeten komen van een laag inkomen krijgen van de Rijks­overheid een eenmalige energie­toeslag van € 800. Daarnaast ontvangt de gemeente Lochem geld van het Rijk voor energie­besparende maat­regelen ten behoeve van naar schatting 1000 huis­houdens. Met dit bedrag kan LochemEnergie deze huis­houdens helpen met concrete maat­regelen om geld en energie te besparen. 

Energietoeslag
De eenmalige energie­toeslag is voor ieder huis­houden met een besteed­baar inkomen tot 130% van het sociaal minimum inkomen. De gemeente verstrekt deze toeslag aan ieder huis­houden dat bij ‘t Baken in beeld is via de bijstand, via het gebruik van een of meer minima­regelingen in 2021 of 2022, of door deelname aan de collectieve ziektekosten­verzekering. Wanneer inwoners niet onder deze voorwaarden vallen maar wel een laag inkomen hebben, dan kunnen zij zich melden bij ’t Baken (www.bakenlochem.nl). Dan wordt bekeken of ze toch in aanmerking kunnen komen voor de energie­toeslag.

Hulp van LochemEnergie
Energie kleinDe gemeente ontvangt van het Rijk € 260.000 om naar schatting 1000 huis­houdens te helpen om energie te besparen. Het grootste deel van de mensen met een laag inkomen woont in een huur­woning. Maar er zijn ook mensen met een laag inkomen die een eigen huis hebben dat slecht geïsoleerd is. Ook deze huis­eigenaren kunnen een beroep doen op hulp van LochemEnergie om energie te besparen. Om in aanmerking te komen, moet minstens een achtste deel van het netto-inkomen op gaan aan de energie­rekening. 
Bob Duindam, directeur van LochemEnergie: "Energie is een eerste levens­behoefte, niemand kan zonder. We zijn erg blij met deze kans om voor nog meer inwoners van Lochem van betekenis te kunnen zijn met concrete maat­regelen om geld en energie te besparen." De maat­regelen variëren van hulp bij energie besparen, ingrepen in de woning, tot de vervanging van apparaten die veel energie gebruiken. 

Aanmelden
Wethouder Henk van Zeijts: “We willen zorgen dat de mensen om wie het gaat, daad­werkelijk merken dat het energie­verbruik daalt. En we willen de mensen bereiken die dit echt nodig hebben. Daar gaan we ook met behulp van andere organisaties zoals woning­corporaties en welzijnswerk naar op zoek.”
Inwoners kunnen zich aanmelden voor deze onder­steuning via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en (vanaf 1 april 2022) via tel. 06-11220692.
Huishoudens die bekend zijn bij ‘t Baken ontvangen half april een brief met informatie over het uitkeren van de energie­toeslag. In deze brief staat ook nadere informatie over de hulp van LochemEnergie bij het besparen van energie in de woning. Inwoners die rond die tijd geen brief hebben ontvangen en wel menen in aanmerking te komen voor de energie­toeslag en hulp bij energie besparen, kunnen zich melden bij ’t Baken. Hiervoor is half april een aanmeld­formulier beschik­baar op www.bakenlochem.nl.
Algemene informatie over energie­besparing is te vinden op www.regionaalenergieloket.nl/lochemwww.energieloketlochem.nl en www.lochemenergie.net.


Redactie Gorssel.nl
29 maart 2022

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends