Laatste nieuws

Eerste nummer Ons Markenboek van 2024

Het eerste nummer van 2024 van ‘Ons Markenboek’ is verschenen. Het kwartaalblad van de Historische Vereniging De Elf Marken (42e jaargang, nr. 1, februari 2024) bevat historische verhalen over de voor­malige gemeente Gorssel. Kom meer te weten over de recente geschiedenis van De Bloemen­kamp en ontdek waar de naam 'Kraton­weg' in Epse vandaan komt. 

Stolpersteine en meer
Kraton 1956 kleinLege plek, hoek Deventerweg-Kratonweg in 1956Naar aanleiding van drie ‘Stolpersteine’ (‘struikel­stenen’) die onlangs in Almen, Harfsen en Joppe zijn geplaatst wordt de achter­grond van deze gedenk­stenen belicht (er ligt ook een steen in de Riet­dekker­weg in Gorssel ter nage­dachtenis aan Aäron Polak). In een ander artikel wordt uitgelegd waar de naam ‘Kraton­weg’ in Epse vandaan komt. Er heeft zich in de loop van de twintigste eeuw veel rond deze weg af­gespeeld, met als triest diepte­punt de tragedie van 24 maart 1945. Vlak voor de bevrijding van Epse verwoestten Engelse bommen ‘de Kraton’, waardoor zeven mensen het leven verloren.

BloemenkampAdv.Dd1958 kleinVerkoopadvertentie De Bloemenkamp, Deventer Dagblad 10 december 1958Ook in dit nummer het derde deel van de geschiedenis van De Bloemen­kamp in Gorssel: de verkaveling van het terrein in de jaren ’50 en de opening in 1960 van de eerste service­flat in Nederland. Met de recente plannen rond sloop en nieuw­bouw op dezelfde locatie lijkt de cirkel bijna weer rond: er is een vierde deel over onder meer deze plannen aangekondigd. Verder is het tweede deel over de eerste peuter­speelzaal in de gemeente Gorssel te lezen en wordt meer verteld over de eerste twee burge­meesters van de gemeente Gorssel: vader en zoon De Vuller.

Kopen of lid worden
Het boekje is te koop bij Boekhandel Bechtle in Gorssel, Super­markt De Spar in Harfsen, Bloem en Meer in Eefde en in het Tram­station in Gorssel. Lid worden van De Elf Marken kan natuurlijk ook, dan wordt het boekje automatisch thuis­bezorgd. Kijk op www.deelfmarken.nl voor meer informatie.

Redactie Gorssel.nl
26 januari 2024

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends