Laatste nieuws

Eerste Oekraïners al snel in De Bloemenkamp

Vrijdag 8 juli 2022 nemen de eerste Oekraïense vluchtelingen hun intrek in De Bloemen­kamp in Gorssel. Dat deelde kern­wethouder Lex de Goede mee tijdens een bijeen­komst van bij de opvang betrokken vrijwilligers op 5 juli 2022 in de Gorsselse kerk. Het eerste van de 25 beschikbare apparte­menten is dan bewoond.

Eind september alle appartementen bezet
Vrijwilligers kleinBijeenkomst van Oekraïnevrijwilligers in de kerk in GorsselVijf apparte­menten zijn al helemaal klaar voor bewoning en bij vijf andere is dat bijna het geval. Het is de verwachting dat eind september 2022 alle 25 apparte­menten gereed en bewoond zijn. Dit betekent dat dan in totaal tussen de 50 en 75 Oekraïense vluchte­lingen opgevangen worden in het appartementen­complex in Gorssel.

Geen kinderen beneden de 12 jaar
Er worden geen kinderen beneden de 12 jaar op­gevangen. Gezinnen met kinderen in deze leeftijd blijven in Lochem, waar de kinderen naar de speciaal voor hen gecreëerde schakel­klas kunnen blijven gaan. Zowel voor hun rust als om logistieke redenen is voor deze werk­wijze gekozen. Kinderen van 12 jaar en ouder die wel in Gorssel komen wonen kunnen naar scholen in Deventer of Zutphen.

Huisvesting in De Bloemenkamp tijdelijk
AlgraGoede kleinCoördinator Gerben Algra (l.) en kernwethouder voor Gorssel Lex de GoedeWethouder De Goede benadrukt dat de opvang in De Bloemen­kamp ook van tijdelijke aard is. De gemeente Lochem heeft het pand gehuurd tot eind 2023. Volgens plan wordt het pand daarna door de eigenaar gesloopt.

Goed naoberschap
Namens het Lochemse college van burgemeester en wet­houders sprak de wethouder zijn oprechte dank uit voor de enorme inzet van de grote groep vrij­willigers. Zij maken het mogelijk dat de Oekraïners als mede­mens in nood in Gorssel opgevangen kunnen worden. Hij sprak van een blijk van goed noaber­schap.

Nog veel werk te doen
BloemenkampPetitie kleinDe Bloemenkamp in Gorssel, tijdelijke huisvesting OekraïnersCoördinator Gerben Algra roemde de inzet van de 130(!) vrijwilligers, maar gaf aan dat er behoefte is aan nog meer hulp. Hij deed dan ook een oproep aan de aan­wezigen om bij buren, familie en kennissen na te gaan of er bereid­heid is te helpen. “Vele handen maken licht werk”, aldus Algra.
Op de volgende gebieden kunnen vrijwilligers een steentje bijdragen:

  • Ophalen van spullen voor inrichting van de appartementen
  • Maken van gordijnen
  • Fungeren als ‘taalmaatje'
  • Mensen wegwijs maken
  • Helpen als fietsenmaker

Aanmelden kan via een al actieve vrijwilliger of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deelname aan voorzieningen
Met alle voorzieningen in Gorssel, zoals sport­verenigingen, zwembad en muziek­vereniging, zijn contacten gelegd, zodat de Oekraïners daar ook snel gebruik van kunnen maken. Overigens kunnen Oekraïners die bij particulieren onder­gebracht zijn ook gebruik maken van alle voor­zieningen die aan de bewoners van De Bloemenkamp worden geboden.

Grote betrokkenheid
Coördinator Algra benadrukte de enorme energie die het geeft als in een korte periode zoveel gerealiseerd kan worden door de inzet van een grote groep vrij­willigers. En dat geldt ook voor de bereid­heid van veel inwoners uit Gorssel en omgeving om spullen af­ te staan waarmee de appartementen ingericht kunnen worden. Op de vrijwilligers­bijeenkomst in de Gorsselse kerk was de betrokken­heid en gedreven­heid om zich in te zetten voor deze groep vluchtelingen voel­baar. En het was een mooie gelegen­heid met elkaar kennis te maken en ervaringen te delen.


Redactie Gorssel.nl
5 juli 2022

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends