Laatste nieuws

Eerste seizoen van de Gorsselse Duizendknoopbrigade zit erop

In juli van dit jaar is een vrijwilligersgroep gestart met het bestrijden van de Japanse duizendknoop: De Gorsselse Duizendknoopbrigade. Aan het einde van het seizoen kijken de harde werkers  terug op een geslaagd eerste jaar. In april wordt het werk weer hervat.

Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een zeer invasieve exoot en is schadelijk voor de bio­diversiteit, voor huizen en wegen. Ze verdringen andere (inheemse) planten­soorten. De plant breidt zich via diep­liggende wortel­stokken zeer snel uit en is daarna zeer moeilijk weg te krijgen. De vrijwilligers graven de plant heel precies met wortel en al uit en het afval wordt zorgvuldig afgevoerd door Circulus omdat elke stukje wortel of stengel weer tot een nieuwe plant kan leiden. Jarenlang moet die plek opnieuw worden gedaan, want uit zelfs het kleinste stukje dat achter­blijft loopt weer een nieuwe plant uit.

De aanhouder wint
Duizendknoop Home kleinDe Gorsselse DuizendknoopbrigadeAntje Heezen is ervaringsdeskundige want zij bestrijdt al jaren de Japanse duizend­knoop in haar eigen omgeving. Ze sloot zich direct aan bij de vrijwilligers­groep die afgelopen jaar werd gevormd. Antje: “Al jaren bestrijd ik alleen de Japanse duizend­knoop in mijn eigen omgeving, en toen was daar op zaterdag 29 juli j.l. de eerste werkochtend van de Gorsselse Duizendknoop­brigade. Het was meteen een succes. Er was een mooie opkomst, het was lekker weer en iedereen ging na een korte inleiding vol goede moed aan de slag. En er was ook een toegift: het was meteen gezellig! Als de duizend­knoop er eenmaal is, is hij zeer moeilijk te bestrijden. Echter, ik weet uit eigen ervaring dat het wel mogelijk is. De aanhouder wint!”

Verslavend
De Gorsselse Duizendknoopbrigade is een inwoners­initiatief dat gedragen wordt door Andrea van Schie en Hans Ebenau. De groep wordt ondersteund door de gemeente en Circulus. Sinds de start is er elke zaterdag­ochtend van 9 tot 12 uur gewerkt. Nu is de plant in ‘winterslaap’, en dat geldt dus ook voor de brigade. Deze winterslaap duurt van november tot april.
“April pas weer... jammer dat het nog zo lang duurt,” aldus Antje. “Voor mij is de bestrijding van de Japanse duizendknoop een verslavende bezigheid. Ik heb ondertussen gemerkt dat dat voor meer mensen geldt. De plant heeft geen stekels en prikt niet. Zeker bij de start op een nieuwe locatie is hij makkelijk te herkennen.”

Meedoen?
Volgend jaar worden de plaatsen waar de plant al eerder is uitgegraven opnieuw onder handen genomen. Toch gaat de brigade ook op een nieuwe locatie aan de slag, namelijk in het bosje tussen de Roskamweg en de Joppelaan. Hiervoor kan het team zeker nog een aantal nieuwe vrijwilligers gebruiken. U kunt zich nu al aanmelden bij Andrea, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Hans, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Gorssel, 23 november 2023

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends