Laatste nieuws

Eerste voorbereidingen voor bouw museum

Het bouwterrein ligt er al een paar maanden wat afwachtend bij, sinds het sloopbedrijf het achterdeel van het voormalige gemeentehuis heeft afgebroken. Achter de schermen worden echter de nodige voorbereidingen getroffen om de bouw van het nieuwe museum straks snel en goed uit te kunnen voeren. Komende dagen zullen de eerste activiteiten op het bouwterrein plaatsvinden.

Museum voor Realisme
In Gorssel zal aan de Hoofdstraat en de Joppelaan het Museum voor  Realisme van zakenman Hans Melchers verrijzen. Melchers heeft eind 2011 ongeveer 1.000 Nederlandse werken uit de collectie van Dirk Scheringa gekocht. April vorig jaar werd bekend dat Melchers Gorssel had gekozen voor het tentoonstellen van zjn collectie (artikel Gorssel.nl). Daarmee heeft Gorssel een uitstekende bestemming gekregen voor het voormalige gemeentehuis, dat in december 2012 leeg kwam te staan door de bouw van een nieuw gemeentehuis in Lochem. Een publiekstrekker voor Gorssel in plaats van dreigende leegstand. 

    MuseumKL (9)

    MuseumKL6a
     Ontwerptekeningen: Hans van Heeswijk architecten
     Klik op een afbeelding en bekijk de serie van 7 
 

Koopmans Bouw
Het uit 1914 daterende oorspronkelijke gemeentehuis wordt gerenoveerd en daarachter zal nieuwbouw verrijzen naar een ontwerp van Hans van Heeswijk Architecten.
De opdracht voor de bouw van het museum is verleend aan Koopmans Bouw. Dit Enschedese bedrijf, met vestigingen in Deventer en Apeldoorn, heeft veel grote projecten op zijn naam staan, zoals het provinciehuis Friesland, gemeentehuis Almelo, het Fries Museum en nieuwbouw voor brandweer, GGD en hulpverleningsdienst in Assen. Bij de bouw zal Koopmans samenwerken met Ingenieursbureau Wolter & Dros B.V. en Croon Elektrotechiek B.V. De drie ondernemingen behoren tot het TBI-concern (Techniek, Bouw & Infra), dat met ongeveer 8.200 medewerkers in 2012 een omzet van 2,1 miljard Euro heeft gerealiseerd. De combinatie heeft ook de opdracht verworven voor de verbouwing van het koetshuis bij Kasteel Ruurlo, dat als depot voor de collectie gaat fungeren.

Planning
Komende dagen zullen de eerste werkzaamheden op de bouwplaats zichtbaar zijn. De palen waar de gesloopte nieuwbouw op rustte worden blootgelegd en in kaart gebracht ten behoeve van de nieuwbouw. Later zal een aantal bomen worden gekapt en wordt het riool omgelegd. Over een aantal weken wordt het bouwterrein afgezet met hekken en worden bouwketen geplaatst. Daarna gaan de werkzaamheden echt van start.
Volgens plan zullen de renovatie en nieuwbouw in november 2014 gereed zijn. Daarna volgt een betrekkelijk lange periode van inrichting en moet de ruimte acclimatiseren voordat de kostbare werken tentoongesteld kunnen worden. Naar verwachting  zal het museum voor de zomer van 2015 zijn deuren  openen voor het publiek.

Informatiebijeenkomst
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de planning, de routes van het werkverkeer en andere voorbereidingen. Als dat bekend is, zal voor de omwonenden een informatieavond worden georganiseerd.
 

Gorssel.nl
10 september 2013
 

aa

MuseumKL (1)

MuseumKL (3)

MuseumKL (4)

MuseumKL (5)

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends