Laatste nieuws

Eind 2021 geen onbeveiligde overgangen meer

Alle niet actief beveiligde spoorweg­overgangen (Nabo’s) in de gemeente Lochem zullen per eind 2021 zijn afgesloten of beveiligd. Dat zijn er acht, waarvan vier dicht bij elkaar tussen de Elzerdijk en de Kapelweg bij Eefde en Almen. Daarvan zullen er twee worden afgesloten, één wordt een beveiligde overgang, en één wordt een tunnel voor voetgangers, fietsers en ruiters.

Overweg WagenvoortsdijkEén van de onbeveiligde overwegen tussen Elzerdijk en Kapelweg, Bij AlmenHet is landelijk beleid dat alle publiek toegankelijke Nabo’s worden afgesloten of worden beveiligd. Ook in de gemeente Lochem wordt hier al enkele jaren over gesproken. De acht Nabo’s in de gemeente hebben geen enkele beveiliging zoals slagbomen, licht­signalen of bellen. Op 8 december 2020 hebben wethouder Eric-Jan de Haan en spoorweg­beheerder ProRail een overeenkomst getekend voor het opheffen of beveiligen van de over­gangen. Eind 2021 moeten de werk­zaamheden daar­voor zijn afgerond.

De acht Nabo’s in de gemeente bevinden zich op drie verschillende spoorlijnen: Zutphen-Hengelo, Zutphen-Winterswijk, Zutphen-Deventer.
De betreffende overgangen zijn:
- stad Lochem, nabij Aalsvoort-West / Rossweg
- Almen, Binnenweg
- kern Eefde, Kleine Teenkweg en ’t Haveke
- buitengebied Eefde – Almen: vier overgangen tussen Elzerdijk en Kapelweg

OvergangenAlmen325Vier van de op te heffen onbeveiligde overgangen bevinden zich in het buitengebied bij Eefde en Almen tussen de Elzerdijk en Kapelweg. X wil zeggen dat die overweg wordt opgeheven; B staat voor een te beveiligen overweg, en bij T komt een tunnel voor voetgangers, fietsers en ruiters. Onderin nog de op te heffen overgang Binnenweg.
Klik op het kaartje voor vergroting
De overweg bij stad Lochem zal worden beveiligd.
De overgang Almen Binnenweg wordt opgeheven.
De twee overgangen in de kern van Eefde zijn of worden afgesloten.
Van de vier bij elkaar gelegen overwegen Eefde-Almen wordt er één beveiligd, twee worden opgeheven, en de vierde wordt vervangen door een tunnel voor voet­gangers, fietsers en ruiters. Deze zijn nader aangeduid op het kaartje bij dit artikel.

Samenwerking
OvergangenEefdeDe twee op te heffen overwegen in EefdeGemeente en ProRail werken in dit proces goed samen en ook de provincie draagt bij in de kosten. Wethouder Eric-Jan de Haan: “Ik ben blij dat we na een goed proces nu op korte termijn potentieel zeer gevaarlijke onbeveiligde spoorweg­overgangen sluiten. En dat er aan de Hulzerdijk een alternatief komt. De ondertunneling is natuurlijk ontzettend mooi voor onze inwoners.”

Planning 
Afgelopen zomer is de Nabo aan de Kleine Teenkweg in Eefde al opgeheven. In het eerste kwartaal van 2021 volgen er nog eens vijf. De overige twee, aan de Hulzerdijk en Wagenvoortsdijk, zijn in het derde kwartaal van 2021 aan de beurt.

 

Gorssel, 10 december 2020

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends