Laatste nieuws

Energiecoöperaties ontwikkelen samen windturbines

Windmolens Eelco KoningWindmolens bij Eefde en Zutphen, foto Eelco Koning Vier lokale energiecoöperaties in de regio willen samen windturbines ontwikkelen nabij De Mars en het Twentekanaal in Eefde. Daartoe is een gezamenlijke uitvoeringsorganisatie opgericht.
De Eefdese Werkgroep Tegenwind volgt de plannen kritisch.

IJsselwind
Al enige jaren zijn inwoners van Lochem, maar ook in Zutphen, Voorst en Brummen actief in energiecoöperaties om in hun eigen gemeente duurzame energie te stimuleren.
De vier lokale energiecoöperaties uit deze gemeenten (LochemEnergie, ZET, EnergieRijk Voorst en BrummenEnergie) willen ook windenergie ontwikkelen en hebben daartoe op 19 november 2015 een gezamenlijke uitvoeringsorganisatie, IJsselwind B.V., opgericht. Het plan is vier tot zes windturbines te ontwikkelen nabij De Mars en het Twentekanaal in Eefde. Door samen te werken willen de vier coöperaties hun krachten bundelen, kennis delen en windturbines ontwikkelen tegen de laagste kosten. Het is de bedoeling dat de windmolens geld opleveren dat ten goede komt aan de regio.

Informatiebijeenkomst
Ondertekening-Ijsselwind-LochemEnergieMaarten Delen (r.), bestuurslid LochemEnergie, tekent de oprichtingsakte van IJsselwind B.V.De energiecoöperaties willen graag in gesprek met inwoners om de plannen met windenergie toe te lichten en de inwoners te informeren over de wijze waarop burgers worden betrokken. Op 7 januari 2016 is er een informatiebijeenkomst voor inwoners van de gemeente Lochem in Het Hart in Eefde.

Tegenwind
De Eefdese werkgroep ‘Tegenwind’ volgt de plannen kritisch. ‘Tegenwind’ is niet overtuigd van de duurzaamheid van windenergie en wil de inwoners van Eefde daarover informeren. Verder pleit Tegenwind voor transparantie in het proces en objectief onderzoek naar het draagvlak. Wel stelt de werkgroep zich neer te zullen leggen bij een haalbaarheidsonderzoek, zodra blijkt dat een meerderheid van de Eefdenaren overtuigd is van de voordelen van windturbines op de geplande locatie.


Gorssel.nl
21 november 2015

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends