Laatste nieuws

Enorme opkomst voor Museum MORE in kerk in Gorssel

Dinsdagavond 26 mei 2014, de datum van de jaarlijkse ledenvergadering van de Dorpsraad Gorssel, was een bijzondere avond voor de Dorpsraad en geïnteresseerde Gorsselnaren. Dit was vooral te danken aan de sprekers na de officiële ledenvergadering: Hans van Heeswijk (architect van het Museum voor Modern Realisme MORE) en de directeur operations van het museum, Henk Uijterwaal. De opkomst was enorm, de protestantse kerk in Gorssel leende zich prima voor deze bijeenkomst. Gorssel.nl was erbij.

Het spannendste museum
DorpsraadALVArchitect Hans van Heeswijk vertelt over zijn ontwerp van het museum in GorsselOm negen uur begon Hans van Heeswijk zijn betoog, over vier grote opdrachten van zijn bureau dat zich de afgelopen 15 jaar vooral richt op publieksgebouwen. Na een uitvoerig verhaal over de Hermitage, het Van Goghmuseum en het Mauritshuis kwam dan eindelijk het spannendste museum ‘het museum voor Modern Realisme’ in Gorssel. Hans van Heeswijk prees de centrale, logische en groene plek van het museum. “Een museum moet geen gesloten gebouw worden, mensen moeten van binnen altijd wel ergens uitzicht op de omgeving hebben en van buiten moeten mensen kunnen zien dat er binnen wat gebeurt. Het gebouw moet communiceren met de omgeving.” Een mooie gedachte.
Voor de parkachtige omgeving van het museum is Michaël van Gessel verantwoordelijk. Er komt veel gazon, de monumentale bomen blijven staan en er worden dertig nieuwe bomen geplant.

Praktische zaken
DorpsraadALV27-5-14 30Na het boeiende betoog van Hans van Heeswijk kwam Henk Uijterwaal aan het woord. Deze was moeilijker te verstaan, maar dat kwam de concentratie, voor alle nieuwe gegevens, ten goede. Van de 1100 werken die Hans Melchers heeft gekocht van de Dirk Scheringacollectie komen er ongeveer 200 in het Museum MORE en een klein, meer op Willink gericht gedeelte, in huize Ruurlo. Twee tot drie keer per jaar komt er een nieuwe tentoonstelling: 1100 werken in één keer tentoonstellen is immers onmogelijk. Verder komt er in/bij het Museum MORE een bistro, een evenementenzaal, een kantoor en parkeergelegenheid voor 75 auto's. De openingstijden zijn van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Evenementen kunnen ook in de avond plaatsvinden. De entreekosten zullen tussen € 12,50 en € 15,- liggen; er wordt nog gekeken naar de mogelijkheden van de Museumjaarkaart (het betreft een particulier museum). De bistro is geopend vanaf 11.00 uur en kan ook zonder museumbezoek gebruikt worden voor een kopje koffie.

De Roskam
Er is eindelijk duidelijkheid over de naastgelegen Roskam, eveneens door Hans Melchers overgenomen. Er zijn geen plannen voor sloop of nieuwbouw. Het in- en exterieur krijgen alleen een opfrisbeurt. De Roskam blijft een hotel-restaurant en de feestzaal wordt gehandhaafd. De opening zal omstreeks september plaatsvinden. Een duidelijk verhaal: Gorssel kan met deze gegevens weer opgelucht ademhalen.

Parkeren en filerijden
DorpsraadALV27-5-14 4Parkeren in de omgeving van en file rijden in de Hoofdstraat is voor veel Gorsselnaren een hot item; hier werden tijdens de bijeenkomst dan ook de meeste vragen over gesteld. Men verwacht door de week gemiddeld 150 bezoekers per dag en in het weekend zullen dat er 250 per dag zijn. Men rekent op dertig auto's per uur in de Hoofdstraat. Wordt dat file rijden? Bussen moeten passagiers op het parkeerterrein laten in- en uitstappen, maar rijden wel door de Hoofdstraat... 
Gratis parkeren in de Hoofdstraat moet blijven, het dorp leefbaar en naar oplossingen moet worden gezocht, daar was iedereen het over eens. Verder wordt er naar openbaar vervoer voorzieningen gekeken en ook de fiets wordt niet vergeten: hier heeft het museum een stalling voor. 
Samenwerking en ideeën zijn welkom, volgens Uijterwaal, maar prioriteit nummer één is momenteel de opening van het museum. De officiële opening is gepland op 22 mei 2015 en op 24 mei is de opening voor het publiek. Gorssel kijkt er naar uit.

Drankje
Na de presentatie van Henk Uijterwaal en de nodige vragen van Gorsselnaren over parkeren, museum­jaarkaart, eventueel gratis bezoek en dergelijke was het tijd voor een drankje en een hapje in zaal De Brink (verzorgd door Eetcafé De Hoek). De sfeer was over het algemeen positief: men blijft kritisch maar heeft vertrouwen.


Gorssel.nl
28 mei 2014

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends