Laatste nieuws

EODD maakt brandbom Hassinkbos onschadelijk

Op vrijdag 23 april 2021 maakt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) de brandbom die onlangs met een metaaldetector in het Hassinkbos in Epse gevonden is onschadelijk. Dit gebeurt op de vindplaats. Het plan om de bom gecontroleerd te laten ontploffen ligt klaar en is voorbereid door de EODD, gemeente en de Veiligheidsregio. Aanwonenden wordt gevraagd om op 23 april vanaf 12.00 uur binnen te blijven en ramen en deuren uit voorzorg te sluiten. 

Munitiedepot
De bom is afkomstig van een aanval op 21 maart 1945 door de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog. Doelwit was het op het landgoed gelegen brandstofdepot van de bezetter. De Duitsers waren echter al vertrokken. Het landhuis Het Hassink en enkele boerderijen werden geheel verwoest en er vielen burgerslachtoffers.

Op scherp
De brandbom ligt in het bos en het is broedseizoen. De hoop was daarom dat de brandbom naar een speciale ploflocatie gebracht kon worden. Maar de bom staat op scherp en uit onderzoek blijkt dat vervoeren niet veilig kan. De bom moet daarom in het bos onschadelijk gemaakt worden. Dit gebeurt op een bijzondere manier: door er een veiligheidsconstructie omheen te bouwen kan de explosie gecontroleerd verlopen.  

Bos wordt afgesloten
Hassink kleinLandhuis Het Hassink. Het huis werd tijdens WOII geheel verwoest. Foto uit ‘Geschiedenis van Het Hassink in Epse’, auteur Johan de Jong, 2013 De brandbom is afgedekt met een container en er staan hekken omheen. De vindplaats is en blijft verboden terrein met toezicht.
Het werk begint op 19 april en dan wordt een groter deel van het Hassinkbos afgezet. Op 23 april is het bos afgesloten voor publiek. Medewerkers van de gemeente en Natuurmonumenten controleren de toegangswegen. Ook in de dagen na de explosie is het bos beperkt toegankelijk. 

Enige verkeershinder
Verkeer kan op 23 april gebruik blijven maken van de Lochemseweg in Epse. Verkeersregelaars zorgen dat verkeer blijft doorrijden. Rond het middaguur wordt de weg langs het Hassinkbos tijdelijk afgesloten voor alle verkeer. Dat kan enige vertraging geven.

Kom niet naar het Hassinkbos
De gemeente vraagt het publiek om niet naar het Hassinkbos te gaan, afzettingen te respecteren en de instructies van medewerkers op te volgen. Omwonenden wordt gevraagd op 23 april vanaf 12.00 uur binnen te blijven, huisdieren binnen te houden en ramen en deuren te sluiten. Ook mechanische ventilatie moet worden uitgezet, omdat tijdens explosie rook vrij kan komen. 

Vinder nam risico
Een hobbyist vond de brandbom met een metaaldetector. De bom staat op scherp. De vinder zocht zonder toestemming van Natuurmonumenten. Buiten de paden gaan mag ook niet, zeker niet in het broedseizoen. Alle partijen (EODD, Natuurmonumenten, gemeente en Veiligheidsregio) benadrukken:  hou je altijd aan de regels en neem geen levensgevaarlijk risico. Vind je munitie of een explosief, bel dan direct de politie. 
 

Gorssel, 16 april 2021

 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends