Laatste nieuws

Europese verkiezingen: ook in Gorssel wint GroenLinks-PvdA

Net als bij de Europese verkiezingen in 2019 is GroenLinks-PvdA in Neder­land bij de verkiezingen voor het Europese Parlement 2024 de grootste partij geworden. Dat is de partij ook in de hele gemeente Lochem en in Gorssel gelukt. De uit­komst voor PVV en BBB wijkt in Lochem en Gorssel af van de landelijke uitslag.

Overwinning GroenLinks-PvdA in Lochem en Gorssel
In de gemeente Lochem heeft GroenLinks-PvdA 22% van de stemmen gehaald; BBB werd tweede met 15,2%, VVD werd de derde partij met 12,9%. PVV heeft in de gemeente 10,6% van de stemmen behaald en neemt daarmee de vierde plaats in. Het CDA is in de gemeente Lochem de vijfde partij met 9,5%. 
Zoals wel vaker wijkt de verkiezingsuitslag in Gorssel op onder­delen af van de totale gemeente: GroenLinks-PvdA haalde 21,4% van de stemmen, de VVD werd in Gorssel tweede met 15,9% en D66 derde met 11,6%. CDA (10,2%) en PVV (9,2%) completeren de top-5 in Gorssel. Opvallend is dat BBB in Gorssel wat beter scoort dan landelijk, maar veel minder dan in de rest van de gemeente Lochem. In onderstaande grafiek zijn de verschillen zicht­baar gemaakt. Bijgaande pdf toont de uitslagen van Gorssel in vergelijking met de uitslagen van de gemeente Lochem en Nederland.

GrafiekEP2024

Opkomst
In de gemeente Lochem was de opkomst 60,5%; dat is fors hoger dan het landelijke opkomstcijfer van 46,2%. In Gorssel was de opkomst nog hoger met 68,6%. Gorssel heeft 3.392 kiesgerechtigden.

 
Redactie Gorssel.nl
10 juni 2024

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends