Laatste nieuws

Expositie Joan Derk van der Capellen tot den Pol

In het Tramstation in Gorssel is vanaf zaterdag 30 oktober 2021 tot het eind van het jaar een expositie te zien over leven en dood van de bekende patriot Joan Derk Baron van der Capellen. 

Patriot
Joan Derk van der Capellen (1741-1784) was een vurig patriot, die opkwam voor de zwakkeren in de maatschappij en tegenstander was van de gevestigde macht van de stad­houder en de regenten. In zijn anonieme pamflet in 1781 ‘Aan het volk van Nederland’ pleitte hij voor afschaffing van de verplichte heren­diensten door de boeren en hij ondersteunde de onafhankelijkheid­strijd van de Verenigde Staten van Amerika.

Graftombe
Johan Derk circa 30 jaar kleinJoan Derk van der Capellen, werk van Juliëtte Horn, naar een origineel portret door J. van HienHoewel Joan Derk niet ingeschreven is geweest als inwoner van de gemeente Gorssel staat vast dat hij verschillende keren en soms langdurig gelogeerd heeft bij zijn familie op de naburige huizen Het Rijsselt, Den Dam, De Boedel­hof en Dorth. Joan Derk is in Gorssel begraven, eerst in het familiegraf in de kerk, later in een graftombe op de Gorsselse heide. Die graftombe lag op de ‘Gorsselse heide’, die destijds doorliep tot in het dorp Gorssel. De plek van de tombe is dan ook teruggevonden dicht bij de huidige kern, achter Museum MORE. 
In 1788 werd de graftombe door Prinsgezinden opgeblazen; de lichamen van de begraven personen waren toen al uit voorzorg terug­geplaatst in de grafkelder in de Gorsselse kerk. De grafkelder bevindt zich niet in de huidige kerk, maar is na verbouwingen van de kerk onder het kerkplein komen te liggen.

De expositie
De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met de’ Zwolse Burgercommissie’. Dit burger­comité liep net als de Historische Vereniging De Elf Marken al een tijdje rond met de gedachte om een tentoonstelling over leven en werk van Joan Derk van der Capellen in te richten. Comitélid Rob de Bree is eigenaar van een Zwols antiquariaat en beheert een legaat van Jan Wigger, bewonderaar van der Capellen. De verzameling bevat interessante boeken, prenten en ander drukwerk uit de 18e eeuw over Joan Derk. De Elf Marken laat ook een aantal voorwerpen en afbeeldingen over Joan Derk uit de eigen collectie zien.  

Openingstijden
De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Tramstation: iedere dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en iedere donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en tijdens de open dag op zaterdag 6 november van 10.30 tot 15.00 uur. Van buitenaf zijn exposities in het Tramstation permanent te zien. 
Op 30 oktober zijn de organisatoren en de samenstellers van de expositie in het Tramstation aanwezig om tekst en uitleg te geven.
Adres: Het Tramstation, Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel.


Gorssel, 29 oktober 2021

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends