Laatste nieuws

Feestelijke aftrap Groene Wereldoriëntatie Vullerschool

Op de Vullerschool wordt veel aandacht besteed aan ‘Groene Wereldoriëntatie’, een nieuwe vorm van onder­wijs. Er is binnen de school een educatieve patio, waar kinderen de zorg dragen voor planten en dieren. Door de hele school zijn aquariums met tropische vissen, waarbij leerlingen zelf de bakken inrichten, onderhouden en verzorgen. En leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 hebben samen moestuinen ('de 'Vullervelden’) op Tuinderij de Veldhof, waar ze wekelijks leren hoe ze hun eigen groenten kunnen telen. 
WereldVuller1 kleinOp vrijdag 8 oktober 2021 was de feestelijke opening van zowel de educatieve patio als de Vuller­velden.

Feestelijke opening
WereldVuller2 kleinDe feestelijke opening vond plaats op verschillende locaties: het schoolplein, de Roskamwei naast de school, bij de touwslager, binnen de school, het bosje naast de school, de nieuwe patio en bij Tuinderij De Veld­hof in Joppe. Het feest begon ’s middags op het schoolplein, waar kinderboeken­schrijfster Evelien van Dort voorlas uit haar nieuwe boek ‘Olaf en de groene challenge’, meester Ruud en zijn kinder­kookclub heerlijke gerechten met groentes van eigen oogst presenteerden en de kinderen zelf acts en work­shops gaven, zoals het eten van wilde planten en bloemen en het maken van sieraden. Op de Roskamwei was een schaaps­herder met knuffelschapen en een ‘super opa’ van een van de kinderen vertelde in een klaslokaal van alles over het heelal. Bij de touw­slager was te zien van welke natuur­producten touw gemaakt wordt. En er was een reptielenshow. 
WereldVuller3 kleinLangs de route naar de Vullervelden op De Veldhof in Joppe was een foto­tentoonstelling te zien. Tuinder Valérie gaf een rondleiding op de tuin, er waren pompoenen te koop en in de bosjes zaten dieren en kabouters verstopt. 

Schooltuinwerk
WereldVuller4 klein‘Groene Wereldoriëntatie’ sluit aan bij de belevings­wereld van de leerlingen en biedt praktische vaardigheden. Kennis ligt vaak letterlijk voor het oprapen. Een van de pijlers bij Groene Wereldoriëntatie is dan ook het schooltuin­werk. Daar maken leerlingen op een eigen niveau en tempo kennis met de natuur en met het voedsel van de mens. Zo maken kinderen over een langere periode de natuur mee en worden ze zich door eigen ervaring meer bewust van natuur, voeding en milieu.
Het gaat om: ‘van  lege bodem en zaad tot volgroeide groenten en soep’, waarbij kinderen kunnen ervaren dat het ook wel eens tegen­zit. Bovendien biedt het schooltuin­werk momenten van ontspanning.

Redactie Gorssel.nl
8 oktober 2021

 

Deel deze pagina

Reageer

Uw reactie op nieuwsberichten is welkom, mits onder eigen naam en in vriendelijke bewoordingen.
Reacties zijn voor iedereen zichtbaar.
Voor inhoudelijke vragen kunt u beter rechtstreeks contact opnemen met de betrokkenen.
Spelregels

Als antwoord op Some User