Laatste nieuws

Fietstocht langs archeologische vondsten

Op zaterdag en zondag 19 en 20 juni 2021organiseert de Werkgroep Archeologie Gorssel-Eefde-Almen een fietstocht langs plekken in de gemeente waar archeologisch interessante vondsten zijn gedaan. De werkgroep groep bestaat uit vrijwilligers van AWN (vrijwilligers in de archeologie), De Elf Marken en het Historisch Genootschap Lochem, Laren, Barchem. 

Epse
HunnepeBokhorst kleinPoortgebouw Klooster ter Hunnepe bij Epse, voor de afbraak in 1919. Aquarel door Johan Bokhorst (1865-1942) Foto: europeana.eu/item/2021659/H1987_0202. De tocht gaat langs plekken rond Epse waar al sinds de laatste ijstijd mensen woonden. 
Al sinds de 19e eeuw zijn er in het gebied vondsten gedaan die iets vertellen over hoe de mensen hier vroeger leefden. Tijdens recente opgravingen bij de aanleg van het Bedrijvenpark A1 en de wijk Waterdijk is daarover veel nieuwe informatie gevonden. Denk bijvoorbeeld aan aardewerk, vuurstenen voorwerpen, sporen van prehistorische boerderijen en een zilveren Keltische munt. 
Vanaf de middeleeuwen is dit gebied als grens tussen Gelre-Oversticht-Overijssel/Zutphen-Deventer intensief gebruikt en bewoond geweest. En ook dat heeft zijn sporen nagelaten. 

Reis door de tijd
Tijdens een twee uur durende fietstocht nemen gidsen de deelnemers mee op reis door de tijd. Ze doen dat aan de hand van verhalen. Het landschap is door de tijd heen steeds veranderd en van de oude bewoning is dus nog maar weinig te zien. Toch ontstaat er zo een idee van hoe mensen hier vroeger leefden. 

Deelnemen
De tocht begint zaterdag en zondag om 10.30 uur. Deelname is gratis. Omdat er plek is voor maximaal vijftien deelnemers per dag is aanmelden noodzakelijk. Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld naam, met hoeveel personen u meegefietst wordt en of u op zaterdag 19 juni of op zondag 20 juni wilt fietsen. U krijgt dan vooraf via e-mail meer informatie. 


Gorssel, 10 juni 2021

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends